Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

Menarik! Gambaran Apartmen Pada...

Idea kreatif seorang arkitek yang berasal dari Amerika Syarikat, Graham Hill, telah mencipta...

Salleh Gesa Pengendali Perkukuh...

KUALA LUMPUR - Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak...

Air Pasang Besar Di...

BATU PAHAT - Keadaan air pasang besar di Johor dijangkakan tidak serius, berbanding...

PMSP Buat Laporan Polis...

KUALA LUMPUR - Pemimpin Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP), Datuk Seri Ramesh Rao Krishnan...

Malaysia Tidak Import Beras Palsu – KKM

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menafikan dakwaan bahawa Malaysia konon mengimport beras palsu seperti yang tersebar dalam media sosial sejak kebelakangan ini.

Dakwaan isu itu mengatakan bahawa beberapa jenis beras dengan jenama Kokeshi Rice, Kohinoor Basmati Rice dan NICR.RICE adalah beras palsu yang dihasilkan daripada bahan plastik.

Menurut KKM menerusi satu kenyataan rasmi, pihak Padi Beras Nasional Berhad (BERNAS) telah mengesahkan bahawa Malaysia tidak mengimport jenis beras dengan jenama terbabit.

Jelas kenyataan tersebut, hasil pemantauan KKM ke atas beras yang dijual di pasaran juga mendapati bahawa jenis beras dengan jenama terbabit yang didakwa dihasilkan daripada plastik tidak dijual di negara ini.

“Sepertimana yang telah dimaklumkan melalui kenyataan akhbar KKM pada 21 Mei 2015, beras diimport ke negara ini kebiasaannya daripada Vietnam, Thailand dan Pakistan sebagaimana dimaklumkan oleh BERNAS.

“Di samping itu, menurut BERNAS kesemua beras tersebut diimport secara pukal dan akan dibungkus semula di negara ini dalam pelbagai saiz bungkusan.


“Dengan penjelasan ini, orang ramai tidak perlu khuatir kerana aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan keselamatan makanan sentiasa dijalankan bagi memastikan makanan di pasaran adalah selamat,” tambah kementerian itu.

Sekiranya pengguna merasa ragu-ragu dengan status keselamatan sesuatu makanan di pasaran, pengguna boleh membuat aduan kepada KKM melalui Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah terdekat.

Juga menerusi laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq. – BERNAMA

Kategori