Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

Shahidan: Penguatkuasaan Sosma Perlu...

JERANTUT - Penguatkuasaan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) perlu dipertingkat untuk...

Surat Terbuka Johari Ghani...

Kehadapan Tun,1. Ramai sahabat saya yang menjadi pembaca blog Tun, telah menghubungi saya...

Jangan Sebarkan Rahsia Kerajaan...

PUTRAJAYA - Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan penjawat...

Sambutan Hari Pahlawan Pada...

KUALA LUMPUR – Sambutan Hari Pahlawan Tahun 2019 di peringkat Persekutuan akan diadakan...

KPT Siap Siaga Hadapi Banjir

SEPANG – Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) berada dalam keadaan bersiap siaga bagi menghadapi sebarang kemungkinan bencana banjir melibatkan institusi pengajian tinggi (IPT), kata Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KPT Datuk Kamel Mohamad.

Beliau berkata kementerian telah menyelaraskan aspek penyampaian maklumat melibatkan semua IPT yang berisiko dilanda banjir terutama di Pantai Timur Semenanjung Malaysia bagi memudahkan koordinasi dan penyaluran bantuan.

Katanya berdasarkan pengalaman menghadapi banjir besar dua tahun lepas, kementerian akan bekerjasama dengan semua agensi terlibat, selain menggerakkan sukarelawan kementerian.

“Dari segi komunikasi, pihak pengurusan di IPT akan menyampaikan maklumat terkini terutama di Pantai Timur seperti Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Universiti Teknologi Mara (UiTM) serta politeknik dan kolej komuniti berkaitan.

“Dua tahun lepas kita banyak terlibat dan kita akan gunakan pengalaman tersebut. Setakat ini keadaan masih terkawal,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar “Organisational Success: Breaking Wall and Building Bridges” di sebuah hotel di sini hari ini.

Mengenai seminar itu, Kamel berkata ia penting bagi menerapkan semangat kerjasama antara semua IPT selaras dengan konsep kekolejan yang ditekankan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh.


“Dalam konteks ini, kita bukan sahaja mahu kerjasama antara sesama universiti awam tetapi juga dengan universiti swasta serta IPT lain seperti politeknik di mana kita ada 33 politeknik di seluruh negara.

“Kita tak boleh bergerak secara individu (silo), jika mahu sesuatu program memberi impak besar, kita mesti bekerjasama,” katanya.

Seorang ahli akademik terkemuka dari Malaysia yang berkhidmat di Eastern Kentucky University, Amerika Syarikat, Prof Dr Faridah Awang turut menyampaikan ceramah pada seminar anjuran bersama Politeknik Nilai, Negeri Sembilan dengan Scope Research and Training Consultancy. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori