KUALA LUMPUR – Seorang ibu dua anak mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan menipu seorang pekerja klinik berhubung pakej pelancongan ke Bandung melibatkan wang RM3,140.
Nur Hanisah Mohd Taib, 26, didakwa menipu Ain Noorfarhana Maulad Drsol, 26, dengan menawarkan pakej pelancongan ke Bandung di laman Instagram Gen-Y Travel Trip sehingga mendorong mangsa memasukkan wang ke dalam akaun milik tertuduh berjumlah RM3,140.
Suri rumah itu didakwa melakukan kesalahan tersebut di Taman Tun Dr Ismail, di sini, antara 7 September hingga 26 Oktober tahun lepas mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan dengan sebat dan boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.
Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nur Farah Adilah Noordin menawarkan jaminan sebanyak RM7,000 dengan seorang penjamin.
Tertuduh yang diwakili peguam Khairul Arifin merayu jaminan yang rendah dengan alasan anak guamnya mempunyai dua orang anak yang masih kecil dan menyusu badan.
Majistret Mahyudin Mohmad Som membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM1,500 dengan seorang penjamin dan menetapkan 2 Mac untuk sebutan semula kes. – BERNAMA