Saturday, July 13, 2024

Creating liberating content

Kerajaan Negeri, Pemaju Tetapkan...

IPOH - "Kerajaan negeri akan berbincang dengan pemaju perumahan untuk menentukan harga rumah...

Pencuci ‘Najis’ Penerima Sulung...

SINGAPURA - Seorang wanita Melayu dan ibu tunggal kepada lima orang anak, Noriza...

Obama Tidak Mahu Layanan...

JAKARTA - Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama meminta tidak diberi layanan...

Foto Hanis Zalikha Dulu...

Alahai...terkejut tatkala melihat foto wajah selebriti kesayangan rakyat Malaysia, Hanis Zalikha yang dimuat...

2 Lelaki Dilepas Tanpa Bebas Tuduhan Sokong Daesh

SHAH ALAM – Mahkamah Majistret di sini hari ini melepaskan tanpa membebaskan seorang juruteknik pesawat dan juruteknik keselamatan pesawat daripada tuduhan menyokong kegiatan militan Daesh antara 2014 dan Mac lepas.

Majistret Siti Shakirah Mohtarudin membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan daripada Timbalan Pendakwa Raya Abu Arsalnaa Zainal Abidin yang mengendalikan pendakwaan.

Saiful Bahari Ahmad, 49, yang merupakan juruteknik pesawat dilepaskan daripada tuduhan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas itu melalui laman Facebook yang didakwa dilakukan di No. 2, Skuadron VVIP, Pangkalan Udara Subang di sini, kira-kira pukul 7.33 malam, 12 Jun 2014.

Manakala Alfian Keram, 44, yang merupakan juruteknik keselamatan pesawat dilepaskan daripada tuduhan memberi sokongan melalui aplikasi Telegram dan membenarkan akaun Maybank miliknya digunakan bagi memasukkan wang untuk manfaat seorang pengganas, Muhammad Wanndy Mohamed Jedi.

Perbuatan itu didakwa dilakukan antara 25 Mac hingga 31 Mac lepas di No C – 2 -05, Tingkat 2, Blok C, Pusat Bandar Subang Utama di sini.


Kedua-dua pertuduhan dibuat mengikut 130J (1) (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau maksimum 30 tahun atau denda dan boleh dilucutkan hak terhadap mana-mana harta terbabit.

Bagaimanapun, sejurus prosiding berakhir, pihak Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menahan semula mereka yang mana Saiful ditahan mengikut Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA) dan Alfian pula ditahan mengikut Akta Pencegahan Keganasan (POTA) 2015.

Permohonan bagi penahanan kedua-dua mereka mengikut POCA dan POTA akan dibuat esok. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • Daesh

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori