Friday, June 21, 2024

Creating liberating content

Kamal Adli Dah Bawa...

ADAKAH hubungan antara aktres Emma Maembong dan Kamal Adli menjadi semakin serius sejak...

Basikal Lajak: Sam Dibenar...

PUTRAJAYA : Kerani wanita, Sam Ke Ting hari ini dibenar oleh Mahkamah Rayuan...

Pasar Raya Kuwait Boikot...

BANDAR RAYA KUWAIT – Sebuah pasar raya di Kuwait mengeluarkan semua produk keluaran...

IPT Aceh Disaran Kolaborasi...

KANGAR - Institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS) di Aceh disaran agar memperluas kolaborasi...

Mufti Perlis Gesa Harimau Malaysia Tarik Diri Piala AFF

KANGAR – Pasukan bola sepak negara, Harimau Malaysia digesa menarik diri daripada perlawanan Piala AFF Suzuki 2016 yang sedang berlangsung di Myanmar atas dasar prihatin dan solidariti mengecam kezaliman terhadap penduduk Rohingya.

Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata tindakan menarik diri daripada sukan berprestij itu adalah perlu sebagai mencerminkan pendirian Malaysia, negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam, membantah kekejaman yang berlaku.

Mohd Asri berkata segala bentuk kekejaman atau jenayah penindasan manusia harus dibantah dan kerajaan diminta supaya mengambil kira hal ini daripada sudut kemanusiaan melebihi semangat kesukanan.

“Apalah ertinya sukan tanpa kemanusiaan. Kezaliman dahsyat terhadap golongan etnik beragama Islam di Myanmar sedang berlaku.


“Wanita, kanak-kanak dan orang awam dibunuh, dirogol, dibakar hidup-hidup oleh kuasa pemerintah negara berkenaan,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Media melaporkan beribu-ribu penduduk Rohingya di Myanmar meninggalkan kampung halaman mereka bagi mengelak menjadi mangsa kekejaman yang didakwa melibatkan tentera negara itu. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori