Friday, June 14, 2024

Creating liberating content

Jadual Padat, Gong Yoo...

AKTOR Korea Selatan, Gong Yoo 'mencuri hati' ramai peminatnya dari seluruh dunia selepas...

VIDEO: Budak ‘Kebal’ Digilis...

SEORANG budak lelaki telah digilis dan diheret oleh sebuah van ketika cuba melintasi...

Aplikasi E-Hailing Terbaharu ‘MyCar’...

PETALING JAYA - Warga Lembah Klang kini ditawarkan dengan satu lagi kemudahan perkhidmatan...

Konsert Rapatkan Saf Jendela...

1. Sejarah perlu selalu dicipta terutama dalam soal menyatukan ummah. Kita tidak boleh...

TH Perkenal ‘Wukuf Safari’ Bawa Jemaah Sakit

MAKKAH – Buat pertama kalinya Lembaga Tabung Haji (TH) memperkenalkan program khas ‘Wukuf Safari’ bagi membawa jemaah haji Malaysia yang sakit ke Arafah semasa hari wukuf pada 9 Zulhijjah (11 September) ini.

Timbalan Ketua Rombongan Haji (Perubatan), Dr. Saiful Azlan Shariff berkata pihaknya menggunakan dua buah bas yang diubah suai khas seperti sebuah wad, tiga buah bas bagi pesakit yang boleh duduk dan tujuh ambulans bagi membawa jemaah haji berkenaan untuk menyempurnakan wukuf.

“Jika dahulu, pesakit akan diletakkan di dalam khemah semasa berwukuf tetapi kali ini jemaah berkenaan akan dibawa menggunakan bas khas ini dan akan dihantar semula ke Makkah sebaik menyelesaikan wukuf.

“…dengan itu jemaah yang sakit tidak perlu diletakkan di dalam khemah seperti sebelum ini yang boleh mendedahkan mereka kepada situasi yang lebih merumitkan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dr. Saiful Azlan berkata bas berkenaan diubah suai dengan teknologi terkini yang memudahkan pesakit dibawa masuk ke dalam bas yang dipantau sepenuhnya oleh pasukan kesihatan TH.

Dr. Saiful Azlan berkata sebaik sahaja selesai wukuf, pesakit berkenaan akan segera dihantar semula ke pusat perubatan atau hospital di sini bagi rawatan selanjutnya.

Beliau berkata bas berkenaan akan dilengkapi beberapa buah katil dan peralatan perubatan bagi memastikan penjagaan kesihatan mereka terjamin.


Perjalanan ke Arafah dari sini adalah kira-kira sejauh 22 kilometer dan wukuf merupakan salah satu rukun wajib bagi seseorang itu menyempurnakan ibadat haji.

Wukuf bermaksud setiap jemaah diwajibkan berada seketika di padang Arafah selepas gelincirnya matahari pada setiap 9 Zulhijjah yang tahun ini adalah pada 11 September.

Bagaimanapun, Dr. Saiful Azlan berkata pesakit yang koma dan tenat tidak akan dibawa ke Arafah kerana keadaan mereka yang tidak mengizinkan.

“Hanya pesakit yang sedar dan ada peluang untuk sedar akan dibawa menggunakan kenderaan khas ini bagi menyempurnakan wukuf mereka,” katanya. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori