Monday, October 2, 2023

Creating liberating content

Lawak.. Tak Jadi Bunuh...

Zhejiang - Seorang lelaki berusia 48 tahun yang cuba melemaskan dirinya dalam usaha...

Mesra Bersama Uqasha, Tunang...

PELAKON Hafidz Roshdi berkongsi kisah berkenaan tunangnya yang mengakui mempunyai perasaan cemburu melihat...

Kadar Pengangguran Di Malaysia...

KUALA LUMPUR - Kadar pengangguran di Malaysia setakat Ogos tahun ini berada pada...

1,012 Kes Baharu Covid-19,...

KUALA LUMPUR - Sebanyak 1,012 kes baharu positif Covid-19 direkodkan hari ini, dengan...

Wanita Muslim Dihalau Di Pantai Sebab Pakai Tudung

SEORANG ibu muda beragama Islam telah dihalau daripada bercanda di sebuah pantai awam di Cannes, Perancis hanya kerana dia bertudung.

Tiga anggota polis bersenjata menahannya kemudian mengacukan spray mata ke arah wanita berusia 34 tahun itu kerana melanggar undang-undang yang tidak membenarkan wanita memakai pakaian renang menutup keseluruhan badan dikenali sebagai burkini.

Wanita tersebut yang hanya dikenali sebagai Siam mendakwa pegawai polis itu bersifat perkauman dan sengaja mahu memalukannya di hadapan anak-anak dan ahli keluarga yang lain, walaupun dia sebenarnya langsung tidak mengenakan burkini.

“Saya langsung tidak berniat untuk mandi, cuma merendamkan kaki sahaja,” katanya yang hanya mengenakan seluar legging, baju-t dan tudung.

Menurut Siam dia tidak mengetahui peraturan terbaharu Cannes yang melarang penggunaan burkini di pantai.

Burkini bukan sahaja dipakai wanita Muslim sebaliknya turut dijadikan pilihan wanita bukan beragama Islam bagi melindungi kulit muka mereka daripada terkena pancaran sinaran matahari terik.

Atas kesalahan bertudung, Siam telah dikenakan denda £9 (RM48).

pantai1


“Hari ini wanita bertudung seperti saya tidak dibenarkan berada di pantai, esok, apa pula, kami tidak berada boleh berada di jalan raya? Entah-entah masa akan datang kami pun dilarang daripada mengamalkan ajaran Islam di sini”.

“Saya berada di negara yang mempunyai kebebasan hak asasi manusia, saya tak sangka perkara sebegini berlaku di Perancis,” katanya.

Datuk Bandar Cannes, David Lisnard, individu yang memperkenalkan larangan memakai burkini mempertahankan tindakan pegawai polis tersebut.

Dia berkata pemakaian yang mungkin berhubung kait dengan kumpulan pengganas disifatkan sebagai satu kesalahan memprovokasi orang awam. – MYNEWSHUB.CC

Kategori

Leave a Reply