Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Lebuh Raya KL-Karak Dibuka...

KUALA LUMPUR - Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof memaklumkan pembukaan Lebuh...

Rezeki Awal, Ruhainies Teruja...

SEBAGAI pendatang baharu, pastinya Ruhainies berasa bertuah apabila dia mendapat peluang untuk menerbitkan...

Ahmad Nizam Dilantik Pengerusi...

KUALA LUMPUR - Pejabat Perdana Menteri hari ini mengumumkan pelantikan Datuk Ahmad Nizam...

1,495 Kluster Tempat Kerja...

KUALA LUMPUR - Jangkitan COVID-19 di tempat kerja dan dalam komuniti, mendominasi penularan...

Chegubard Sah Dipecat PKR Kerana Jejas Imej Parti

BELUM sempat buat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan isu status tanah Paya Wetland, ‘ayam sabung’ PKR, Badrul Hisham Shaharin sah dipecat secara rasmi daripada parti itu hari ini.

Beliau yang yang juga bekas pemimpin pusat parti itu dan akhir-akhir ini banyak membuat pelbagai pendedahan dakwaan salah guna kuasa oleh Menteri Besar Selangor, Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden PKR; dikatakan menerima surat pemecatan jam 10 pagi Jumaat.

Surat pemecatan bertarikh 26 Ogos ditandatangani Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli mengesahkan pemecatan Badrul Hisham atau lebih dikenali sebagai Chegubard atas kesalahan menjejaskan imej dan memecahbelahkan parti serta seterusnya ingkar arahan parti.

Menurut surat itu, Chegubard dipecat selepas meneliti bukti dan laporan yang diserahkan kepada Lembaga Disiplin serta mesyuarat Jawatankuasa Disiplin bertarikh 4 Ogos 2016, yang telah membuat keputusan untuk memecat beliau daripada menjadi anggota parti.

Ia kononnya sejajar dengan peruntukan di bawah Fasal 41.7 Perlembagaan parti. Beliau turut diingatkan bahawa dirinya tidak dibenarkan menjalankan atau membuat apa-apa lagi aktiviti atas nama parti atau membuat apa-apa kenyataan yang menggunakan nama parti.

chegubard

Lucunya, Chegubard yang juga pengasas pertubuhan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bagaimanapun diberi tempoh selama 14 hari untuk mengemukakan rayuan secara rasmi kepada Majlis Pimpinan Pusat PKR untuk pertimbangan keputusan pemecatan tersebut.


Dalam satu reaksi tindakan balas, Chegubard yang juga bekas guru dan pengasas PKR di Negeri Sembilan mengkritik keputusan majlis tertingga parti tersebut kerana akhirnya berjaya memecatnya secara zalim setelah gagal berbuat demikian beberapa kali sebelum itu.

“Kena ingat saya duduk dalam kelambu bukan sekadar ruang tamu PKR… Dapat e-mel pagi ini setelah semalam saya menolak pujukan terakhir… 3 petang ini SPRM Putrajaya,” kata aktivis seumur hidup parti itu dalam posting terbaharu menerusi akaun Facebook miliknya.

Untuk rekod, Chegubard yang juga Ketua Cabang PKR Rembau di Negeri Sembilan memang tidak pernah ‘sehaluan’ dengan Azmin bahkan pernah mendakwa pemimpin No.2 parti tersebut suatu ketika dahulu sering menggunakan nama PKR demi agenda kepentingan peribadi.

Terkini, Chegubard mendedahkan bahawa Azmin tergamak menyalahguna kuasa dalam isu penukaran status sebidang tanah di Paya Indah Wetlands. dan bakal menyerahkan segala bukti berkenaan kepada SPRM, jam 3 petang Jumaat di Putrajaya. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori