Friday, June 14, 2024

Creating liberating content

MDHS Pos 100,918 Bil...

KUALA LUMPUR - Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) telah menghantar sebanyak 100,918 Bil...

Jangan Kaitkan Kerabat Johor...

MAJLIS Diraja Johor hari ini menerusi satu posting di laman Facebook Johor Southern...

MB Perak Nafi Tawar...

LUMUT - Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd Kadir hari ini...

‘Dah Tiga Tahun Saya...

KUALA LUMPUR - Pelakon Nabila Huda mendedahkan tidak pernah bertemu bapanya, Amy Search...

Sultan Ibrahim Cadang Kerajaan Johor Hidupkan Semula Pasukan JVF

JOHOR BAHRU – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini mencadangkan kepada kerajaan Johor supaya menghidupkan semula Pasukan Kesukarelawanan Johor (JVF) untuk menambah kecekapan, memperkasa disiplin serta integriti pegawai dan kakitangan kerajaan.

Sultan Ibrahim bertitah cadangan terbabit juga dapat menghidupkan semangat sukarelawan bangsa Johor dalam mempertahankan kedaulatan institusi diraja, perpaduan dan kemakmuran negeri ini.

“Pasukan JVF ini juga akan dibuka keahliannya kepada semua bangsa Johor tanpa mengira kaum atau keturunan berdasarkan kelayakan dan kriteria yang akan ditetapkan kelak,” titah baginda ketika menyempurnakan Istiadat Pertukaran Panji-Panji Askar Timbalan Setia Negeri Johor (ATSNJ) di Dataran Istana Besar, di sini hari Rabu. Sultan Ibrahim ialah Komandan ATSNJ.

Turut berangkat ke istiadat itu ialah Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah; Tunku Mahkota Johor yang juga Pegawai Pemerintah ASTNJ, Tunku Ismail dan isteri baginda, Yang Mulia Che’ Puan Khaleeda Bustamam; Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris; Tunku Puteri Johor, Tunku Tun Aminah dan Tunku Panglima Johor, Tunku Abdul Rahman.

Yang turut hadir, Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin. Sultan Ibrahim bertitah anggota JVF juga akan diberikan latihan asas dengan mengikuti aktiviti ketenteraan bersama ATSNJ dan mereka akan berkhidmat secara sukarela bagi membantu kerajaan dalam bidang pertahanan awam dan apa juga program yang bersesuaian terutama dalam memberikan bantuan semasa bencana dan khidmat masyarakat kepada rakyat negeri ini.

Baginda bertitah, Almarhum Sultan Ibrahim telah mencetuskan ilham penubuhan sebuah pasukan sukarela dikenali sebagai ‘Johor Volunteer Infantri’ pada 1905 dan kemudiannya ditukar kepada JVF malah Almarhum Sultan Ibrahim turut mengurniakan panji-panji kepada pasukan JVF pada 7 Sept 1935.

Menurut baginda, JVF ditubuhkan untuk melatih rakyat Melayu Johor menjadi pegawai tadbir kerajaan kerana Almarhum Sultan Ibrahim berpendapat bahawa pegawai yang mempunyai latihan ketenteraan akan lebih berdisiplin, berwibawa dan lebih cekap.

“Anggota Perkhidmatan Tadbir Negeri (JCS) telah diserapkan dan diberikan latihan ketenteraan di bawah JVF. Sejarah juga menunjukkan uniform istiadat serba putih dan topi serta pedang JVF dijadikan pakaian istiadat pegawai tadbir negeri.

“Sebab itulah sehingga kini, JCS merupakan satu-satunya institusi perkhidmatan awam di Malaysia yang mempunyai pedang istiadat sebagai bukti pertaliannya dengan JVF,” titah Sultan Ibrahim.

Baginda menambah ramai pemimpin Johor telah memulakan kerjaya di ATSNJ dan JVF antaranya Menteri Besar Johor ketiga, Datuk Abdullah Jaafar; Menteri Besar Johor keenam, Ungku Abdul Azizi Abdul Majid serta Menteri Besar Johor ketujuh, Datuk Onn Jaafar.

Difahamkan, JVF dibubarkan pada tahun 1942 ketika Perang Dunia Kedua.

Sementara itu, mengenai ATSNJ yang ditubuhkan pada 1886, Sultan Ibrahim berharap pasukan itu akan berubah menjadi lebih baik, cekap dan berkualiti dalam memikul amanah mempertahankan kedaulatan Raja dan tanah air sekali gus dihormati serta menjadi kebanggaan seluruh rakyat Johor.


Baginda bertitah pasukan ATSNJ juga tidak berniat untuk menjadi barisan hadapan pertahanan negara dan nama ‘Timbalan’ juga jelas menggambarkan peranannnya sebaagi benteng pertahanan kedua.

“Oleh yang demikian, janganlah ada pihak yang cuba merosakkan hubungan baik yang telah terjalin antara pasukan ATSNJ dengan ATM.

“Pasukan ATSNJ juga sering menjalani latihan bersama-sama pasukan ATM terutama dengan Grup Gerak Khas dan saya mahu lebih banyak lagi anggota ATSNJ dihantar untuk menjalani latihan ketenteraan sama ada di darat, laut atau udara,” titah baginda.

Sultan Ibrahim turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada pemimpin kerajaan persekutuan dan negeri yang mengukuhkan organisasi ATSNJ dengan meluluskan penambahan jawatan dan pelarasan skim gaji anggota ATSNJ yang setanding dengan ATM.

Mengenai panji-panji, Sultan Ibrahim bertitah, ia merupakan lambang atau simbol kemuliaan bagi sesebuah pasukan yang mesti dipertahankan.

Baginda bertitah, panji-panji ATSNJ telah dianugerahkan buat pertama kalinya oleh Almarhum Sultan Ibrahim pada 11 Mei 1916 iaitu 30 tahun selepas ATSNJ ditubuhkan dan Almarhum Sultan Iskandar ketika menjadi Yang di-Pertuan Agong kemudian telah mengurniakan panji-panji baharu sempena sambutan ulang tahun ATSNJ yang ke-100 pada 1986.

“Pada hari ini, sempena menyambut ulang tahun ke-130 penubuhan ATSNJ, saya berkenan untuk menganugerahkan panji-panji diraja yang baharu kepada ATSNJ,” titah baginda.

Terdahulu, pada majlis tersebut, Sultan Ibrahim turut memeriksa perbarisan Istiadat Pertukaran Panji-Panji membabitkan tujuh pegawai dan 190 anggota lain-lain pangkat ATSNJ yang diketuai Mejar Jalalludin Hamsan.

Majlis diikuti dengan panji-panji lama diarak keluar dan penganugerahan panji-panji baharu dan disusuli bacaan ikrar oleh Tunku Ismail. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori