• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Friday, May 23, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Cinta Abadi Noriah-Asmuni Selepas 30 Tahun Terpisah

oleh AK-47
08/05/2016
dalam Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA SELANGOR: Kisah cinta mereka adalah satu kisah cinta abadi.

Mereka bertemu ketika zaman remaja, kemudian jatuh cinta, namun terpaksa berpisah.

Tetapi, selepas lebih dari 30 tahun, selepas menjalani kehidupan berasingan dengan membina keluarga masing-masing dengan jarak ribuan batu, cinta mereka nyata tetap utuh.

Sayangnya kebahagian pasangan Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Datuk Noriah Kasnon dan suaminya Asmuni Abdullah hanya ditakdirkan bertahan selama lapan bulan.

Mereka yang masing-masing berusia 52 tahun sama-sama maut dalam nahas helikopter di Sarawak pada Khamis.

Walaupun cinta mereka telah berputik sejak zaman remaja, pasangan ini hanya ditakdirkan mengikat pertalian sebagai suami isteri pada September lalu selepas bertemu di Facebook.

Adik lelaki Noriah, Saiful Baharim, 44, mengimbas kembali bagaimana pasangan ini harus berpisah selama lebih 30 tahun lalu selepas ibu mereka menghalang hubungan cinta mereka.

“Mereka belajar di sekolah rendah yang sama di SK Sungai Burong di sini. Mereka mahu berkahwin apabila tamat sekolah menengah tetapi ibu tidak benarkan dengan alasan pelajaran adalah lebih penting.

“Akhirnya, cinta mereka terkubur dan masing-masing melanjutkan pengajian di peringkat tinggi.

“Asmuni pergi ke Amerika Syarikat untuk belajar seni bina manakala Noriah belajar undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia,” katanya ketika ditemui di rumah keluarga itu kampung di Batu 12, Sungai Burong, di sini, Sabtu.

Beliau berkata kedua-dua mereka terputus hubungan dan Noriah kemudian berkahwin dan dikurniakan lima orang anak daripada tiga perkahwinan, termasuk seorang anak angkat lelaki berusia tiga tahun.

Asmuni juga telah mempunyai empat orang anak dan menetap di New York selepas menamatkan pengajiannya.

Saiful berkata, pasangan itu hanya menyambung semula hubungan mereka pada awal tahun lalu apabila Noriah mengadakan perhimpunan untuk alumni sekolah rendah beliau melalui Facebook.

Menyedari bahawa mereka masih mempunyai perasaan antara satu sama lain, mereka terus berhubung dan akhirnya berkahwin pada September lalu.

“Ia benar-benar sebuah kisah cinta abadi kerana mereka saling mencinta sejak kecil,” katanya sambil menunjukkan gambar-gambar lama Noriah dan Asmuni semasa zaman kanak-kanak dan remaja.

Kakak Noriah, Sunarsih, 55, berkata kakaknya lebih gembira selepas berkahwin dengan Asmuni dan pernah bercakap untuk meninggalkan politik bagi memberi tumpuan kepada keluarganya.

“Beliau telah memberitahu kami bahawa ini adalah penggal terakhir beliau sebagai Ahli Parlimen Sungai Besar,” katanya.

Anak saudara Noriah, Ummu Hani Asaidah Abdullah berkata, sebagai individu yang membantu menjaga anak angkatnya, Adam Mukhriz, beliau bimbang apabila kanak-kanak itu sering bertanya tentang ibunya.

“Kadang-kadang, dia hanya termenung jauh dan terus bertanya di mana mamanya berada.

“Saya tidak tahu apa lagi apa yang patut dikatakan melainkan memberitahunya bahawa mama yang akan balik nanti,” katanya, sambil menambah Adam sangat rapat dengan ibunya.

Difahamkan, anak-anak Noriah akan mengambil alih tugas menjaga Adam. – mStar

Tags: Noriah KasnonTRAGEDI
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Aiskrim ‘Obama Kecil’ Cetus Kemarahan

Next Post

Pemandu Cuai Punya Pasal

Related Posts

Perjalanan Pulang Beraya 6 Sekeluarga Berakhir Tragedi

Perjalanan Pulang Beraya 6 Sekeluarga Berakhir Tragedi

28/03/2025
0

KUALA BERANG: Hajat enam sekeluarga untuk pulang menyambut Aidilfitri bertukar tragedi apabila seorang daripada mereka maut apabila kenderaan pelbagai guna...

Tragedi Jatuh Gunung Machinchang: ‘Adik Baru Tiga Bulan Bekerja Di Tempat Baharu’

Tragedi Jatuh Gunung Machinchang: ‘Adik Baru Tiga Bulan Bekerja Di Tempat Baharu’

04/10/2024
0

ALOR SETAR: "Arwah adik pernah beritahu yang dia hendak beralih angin selepas hampir 20 tahun bekerja di Lapangan Terbang Antarabangsa...

Next Post

Pemandu Cuai Punya Pasal

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd