• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Sunday, June 29, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

El Nino Jimat Masa Pengeringan Ikan Kering, Keropok

oleh Ahmad Albab
15/04/2016
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

TUMPAT – Cuaca panas berikutan fenomena El Nino memberi kelebihan kepada pengusaha ikan kering dan keropok sekitar pantai Geting di sini apabila hanya perlu memperuntukkan lebih kurang sehari untuk proses pengeringan berbanding tiga hingga empat hari sebelum ini.

Pengusaha ikan kering, Mohd Al Amin Ghazali, 27, berkata sejak dua bulan lepas proses pengeringan menjadi lebih cepat sekali gus menjimatkan masa dan tenaga pekerjanya.

“Proses menyusun ikan kering di atas jaring buluh kini dilakukan lebih awal iaitu sebelum pukul 8 pagi kerana cuaca sudah mula panas pada 9 pagi.

“Ikan yang dijemur mula kering dengan sempurna dan boleh diangkat kira-kira 3 petang,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di Kampung Pantai Geting di sini, hari ini.

Mohd Al Amin berkata dengan penjimatan masa itu beliau yang dibantu enam pekerjanya mampu menghasilkan antara 400 dan 500 kilogram ikan kering sehari.

Anak bongsu daripada lapan beradik yang mengambil alih perniagaan keluarganya sejak tujuh tahun lepas itu, berkata proses pengeringan yang lebih cepat itu mampu menghasilkan ikan kering yang lebih sedap berbanding yang dijemur melebihi empat hari.

Mohd Al Amin berkata berkata ikan kering yang dihasilkan ketika ini kebanyakannya adalah sebagai stok untuk memenuhi permintaan pemborong dan kenduri yang biasanya diadakan pada musim cuti persekolahan.

Dalam keghairahan menghasilkan ikan kering itu, beliau tetap mementingkan aspek penjagaan kesihatan terutama kepada pekerjanya agar sentiasa mengambil air kosong yang mencukupi selain memakai topi dan baju lengan panjang.

Sementara itu, pengusaha keropok Alias Fauzi, 24, berkata langkah beliau memulakan perusahaan keropok keping sebulan lepas amat tepat apabila keadaan cuaca panas ketika ini banyak membantu melancarkan kerja pengeringan produk makanan itu.

“Proses pengeringan keropok berjalan dengan lancar dan hanya memerlukan masa tidak sampai sehari. Hasilnya juga amat memuaskan dan mendapat maklum balas positif daripada pelanggan,” katanya.

Alias berkata berdasarkan keadaan cuaca ketika ini, beliau mampu mengeringkan kira-kira 100 kilogram keropok sehari dan beliau akan memanfaatkan cuaca panas itu untuk meningkatkan pengeluaran sebagai stok bekalan beberapa bulan akan datang.

Mengikut laman sesawang Jabatan Meteorologi Malaysia, suhu Kelantan hari ini adalah pada 38.5 darjah celsius berbanding 36 darjah celsius yang dicatatkan semalam. – BERNAMA

Tags: El Ninopeniaga
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

4 Mangsa Histeria Kongsi Pengalaman Dirasuk

Next Post

9 Maut, 761 Cedera Dalam Gempa Bumi Di Jepun

Related Posts

Dua Peniaga Dituduh Rogol Pelajar Universiti Dalam Kereta

Dua Peniaga Dituduh Rogol Pelajar Universiti Dalam Kereta

30/05/2025
0

MELAKA – Dua rakan yang juga penjual makanan di Klebang mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Jumaat...

Kelar Peniaga Dengan Pisau, Dua Lelaki Direman

Kelar Peniaga Dengan Pisau, Dua Lelaki Direman

03/02/2025
0

GEORGETOWN: Dua lelaki direman tujuh hari hari ini bagi membantu siasatan kes peniaga parah akibat dikelar dengan pisau di sebuah...

Next Post

9 Maut, 761 Cedera Dalam Gempa Bumi Di Jepun

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd