Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

PKS Digesa Guna Pakai...

SHAH ALAM - Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed hari...

Salleh Gagal Batal 2...

KUALA LUMPUR - Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) Datuk Seri...

Enam Pelajar Dibelasah Kerana...

HANYA kerana sepasang kasut bola, enam pelajar tingkatan dua sebuah sekolah berasrama penuh di...

CEO Apple, Tim Cook...

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Apple, Tim Cook sekali lagi mengejutkan dunia apabila mendedahkan...

8 Remaja Samun Penjual Surat Khabar Diberkas

IPOH – Lapan remaja yang dipercayai menyamun penjual dan penghantar surat khabar dengan bersenjatakan parang diberkas di sekitar bandar raya ini hari ini.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Sum Chang Keong berkata kesemua suspek berumur antara 14 hingga 18 tahun itu diberkas di tiga lokasi berasingan iaitu Jelapang, Manjoi dan Kampung Rapat.

Beliau berkata operasi dijalankan mulai Selasa lalu selepas menerima aduan daripada lapan mangsa serta perjumpaan dengan persatuan penjual dan penghantar surat khabar.

“Setiap pagi mulai Selasa lalu, kita menjalankan operasi dan pada pagi tadi kita telah berjaya menahan dua orang di Manjoi, dua di Kampung Rapat dan empat di Jelapang,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan Program High Profile Policing di Pasar Pasir Pinji di sini, hari ini.

Sum berkata modus operandi kumpulan ini adalah menyamun dengan menggunakan parang ketika mangsa keluar menjual atau menghantar surat khabar di awal pagi.


“Walaupun anggaran kerugian tidak banyak iaitu antara RM100 hingga RM300 bagi seorang mangsa, tetapi kebanyakan mangsa adalah warga emas dan suspek menyamun menggunakan parang,” katanya.

Beliau berkata dengan tangkapan suspek itu, polis telah menumpaskan kegiatan samun penjual dan penghantar surat khabar di sekitar Ipoh yang berlaku sejak November tahun lalu.

Sum berkata polis sedang mengesan beberapa anggota lain kumpulan itu yang masih bebas dan kes disiasat mengikut Seksyen 395 dan Seksyen 397 Kanun Keseksaan kerana samun secara berkumpulan dan bersenjata. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori