Tuesday, July 23, 2024

Creating liberating content

BN Sarawak Akan Umum...

KUCHING - Barisan Nasional (BN) Sarawak akan mengumumkan senarai calonnya bagi bertanding kerusi...

Simpan 34,700 Batang Rokok...

KUALA LUMPUR - Seorang peniaga makanan ringan dipenjara tiga hari dan didenda RM29,000...

Dialog Perdana TN50 Bukti...

KUALA LUMPUR - Peserta Dialog Perdana Transformasi Nasional 2050 (TN50) menyifatkan Perdana Menteri...

Roy Ricardo Dakwa Lagu...

KUALA LUMPUR - Penyanyi terkenal Indonesia, Roy Ricardo, 29, mendakwa karya hitnya, Semalem...

IS Sahkan Kematian ‘Jihadi John’

BEIRUT – Kumpulan militan IS mengesahkan kematian ektremis British ‘Jihadi John’, yang dikatakan terkorban dalam serangan dron di kubu kuat mereka di Raqa, November lalu.

Lahir dengan nama Mohammed Emwazi, dia dikenali sebagai pemenggal kepala kumpulan itu yang tampil bertopeng dalam beberapa siri video menunjukkan tebusan warga Barat dipenggal.

Dalam majalah online Dabiq, kumpulan itu berkata, Emwazi terkorban pada 12 November “apabila kereta yang dinaiki menjadi sasaran dalam serangan dron di bandar Raqa.”

Tentera Amerika Syarikat berkata, pada waktu itu adalah ‘paling munasabah’ bahawa dia terbunuh dalam serangan berkenaan.

“IS menyifatkan Emwazi sebagai ‘syahid’ dan berdoa kepada Allah… bagi membolehkan Tuhan memberi keampunan kepadanya dan memasukkannya dalam syurga Firdaus,” katanya.

Dabiq dalam satu artikel kepada Emwazi sambil menyifatkan dia sebagai ‘saudara terhormat’ yang terkenal dengan sifat ‘keampunan dan kejujuran’ dan pernah menyerahkan gundik sebagai hadiah kepada ‘seorang pejuang yang cedera’.


“Masyarakat dunia tahu sikap kejam pemenggal kepala yang bercakap Inggeris dengan loghat British dan dikenali sebagai ‘Jihadi John’ selepas tebusan memberi nama gelaran kepada kumpulan IS sebagai The Beatles.”

Dia muncul dalam video sulung pada Ogos 2014 menunjukkan kepala James Foley, seorang wartawan bebas Amerika dipenggal selepas ditawan di Syria pada 2012. – AFP/BH ONLINE

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori