Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Tohmahan Terbaru Mahathir Ibarat...

KUALA LUMPUR - Ibarat meludah ke langit, terkena batang hidung sendiri! Itu ungkapan paling...

SPR Telus Urus Persempadanan...

PUTRAJAYA – Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini yang menolak semakan kehakiman...

Kejayaan Bawa Balik Bukti...

MELAKA - Kejayaan membawa pulang sembilan rakyat Malaysia dari Korea Utara adalah bukti...

Alibaba Catat Rekod Baharu...

SHANGHAI - Alibaba Group (Alibaba) mencatatkan rekod baharu untuk acara Satu Hari, dengan...

Mohammad Mantek Anak Sabah Pertama Jadi KSU KPKT

PUTRAJAYA – Bekas Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Mohammad Mantek menjadi anak negeri Sabah yang pertama dilantik sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Mohammad, 51, menerima surat pelantikan jawatan itu daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa dalam satu kenyataan berkata pelantikan Mohammad berkuat kuasa 27 Mei bagi menggantikan Datuk Seri Arpah Abdul Razak yang bersara.

Ali berkata pelantikan Mohammad itu merupakan satu pengiktirafan kerajaan terhadap sumbangan anak negeri Sabah ke atas pembangunan negara secara keseluruhannya.


“Saya berkeyakinan kelayakan, pengalaman, pengetahuan serta kredibiliti yang dimiliki akan membolehkan beliau melaksanakan tanggungjawab dengan berkesan selaras dengan fungsi utama kementerian terutama dalam memastikan persekitaran hidup berkualiti dan mampan demi kesejahteraan rakyat,” katanya.

Mohammad yang merupakan anak jati Semporna, Sabah berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik) dan Sarjana Muda Sains (Statistik) daripada University of Minnesota, Amerika Syarikat dan mula menyertai perkhidmatan awam sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 1 Dis 1992.

Sepanjang berkhidmat selama lebih 22 tahun, Mohammad telah ditempatkan di pelbagai agensi selain memiliki pengalaman luas terutama dalam bidang pengurusan dan keselamatan. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori