Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

YADIM Cari 25 Bakat...

KUALA LUMPUR - Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mencari 25 bakat baharu untuk...

Penulis ‘Aku Hidup Dalam...

KUALA LUMPUR - Penulis novel komik 'Aku Hidup Dalam Blues', Azzam Supardi meninggal...

Lebih 500,000 Kanak-Kanak Di...

KUALA LUMPUR - Sebanyak 513,393 individu atau 14.5 peratus populasi kanak-kanak berusia lima...

Faizal Tahir Nasihat ‘Kembar’...

INGAT lagi cerita Joe Aziz yang sering dikerumuni gara-gara mukanya mirip dengan Faizal...

Bayaran Pertama BR1M 4.0 Hujung Januari Depan

TELUK INTAN – Pembayaran pertama Bantuan Rakyat 1Malaysia 4.0 (BR1M 4.0) akan dilaksanakan bermula hujung Januari depan, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata pemohon baharu bantuan itu diminta membuat permohonan segera manakala penerima sedia ada perlu mengemas kini semula maklumat peribadi sebelum tarikh tutup pada 31 Dis ini.

“Pemohon baharu (BR1M) perlu membuat permohonan segera sebelum tarikh tutup pada 31 Dis, kemudian kita akan proses untuk melihat mereka yang layak sebelum pembayaran dibuat hujung Januari ini.

“Bagi penerima sedia ada mereka perlu mengemas kini maklumat kerana sukar untuk kita beri pampasan kepada waris penerima yang meninggal dunia kerana mereka tidak letak nama pewaris pada borang,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pecah Tanah dan Penyampaian Surat Kelulusan Membina Surau Baharu Perumahan Awam Jalan Padang Tembak di sini hari ini.

Ahmad Husni berkata penerima digalakkan membuka akaun bank supaya proses pembayaran dapat dilakukan secara efisien memandangkan pembayaran BR1M adalah sebanyak tiga kali setahun.


Dengan mengambil kira peningkatan hasil Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) yang akan dilaksanakan April 2015 dan kemampuan fiskal, kerajaan mengumumkan BR1M dinaikkan untuk semua kategori penerima.

Kadar BR1M dinaikkan daripada RM650 kepada RM950 untuk isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah manakala bagi isi rumah berpendapatan bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000, kadar BR1M dinaikkan daripada RM450 kepada RM750.

BR1M akan dibayar pada Januari, Mei dan September. – BERNAMA

https://www.youtube.com/watch?v=AarL8qYguOY

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori