Saturday, April 20, 2024

Creating liberating content

PAS Sifatkan Pakatan Harapan...

KUALA LUMPUR - PAS menyifatkan Pakatan Harapan sebagai sebuah parti 'bas ekspres' yang...

VIDEO: Lagu Jiwang Gay...

Lagu ini sebenarnya tak asing lagi dalam kalangan komuniti LGBT yang berkongsikannya di...

Agrobank Lancarkan Kad Bisnes...

KUALA LUMPUR - Agrobank hari ini melancarkan KAD AGRO VISA DEBIT-i untuk peruncit...

Henti Penggambaran Kahwin, Pengantin...

SEORANG pengantin perempuan yang sedang menjalani sesi penggambaran foto perkahwinan di pantai Dalian, China,...

41 Keluarga Terlibat Letupan Bom Sudah Berdaftar JKM

GURUN (Kedah) – Sebanyak 41 daripada 45 keluarga yang terlibat dalam kejadian letupan bom di sebuah rumah di Taman Ria Mesra 2 di sini petang Rabu telah berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kedah.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Perpaduan dan Hal Ehwal Masyarakat Cina Kedah Datuk Dr Leong Yong Kong berkata pihak JKM akan mengenal pasti empat keluarga lagi yang belum didaftarkan dalam senarai mangsa terlibat.

Beliau yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Gurun berkata mangsa yang terlibat akan diberi bantuan awal oleh pihak JKM sebelum bantuan susulan daripada kerjaaan negeri selepas proses siasatan di tempat kejadian selesai.

MENARIK – Penduduk Trauma Kejadian Letupan Bom Ragut Tiga Nyawa

Katanya JKM turut menyediakan pusat penempatan sementara di sebuah masjid dalam taman tersebut bagi membolehkan keluarga yang tiada tempat tinggal berteduh buat sementara waktu.

“Setakat ini tiada keluarga yang tinggal di pusat penempatan sementara itu. Mereka kini tinggal di rumah jiran dan saudara mara terdekat. Saya lihat kejiranan di taman ini amat baik sebab mangsa yang rumah mereka rosak tidak menghadapi masalah untuk tinggal di rumah jiran buat sementara waktu,” katanya pada sidang media selepas melawat tempat kejadian, Khamis.


Dr Leong berkata pihaknya akan meminta bantuan unit Psikiatri Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Alor Setar untuk menghantar kakitangannya bagi membantu anggota keluarga mangsa yang trauma dengan kejadian tragis itu.

“Walaupun mereka tidak minta tapi kita akan hantar mereka juga untuk bantu mereka untuk memulih keadaan (trauma),” katanya.

Letupan kira-kira 4.45 petang itu menyebabkan seorang anggota tentera, Ayub Hashim, 34; anak perempuannya berusia lapan tahun Nur Idayu Syahirah Ayob serta anak jirannya Aqif Mohd Sharizal, 4, maut.
|
Sementara itu, isteri Ayob, Sharifah Azlina Hashim, 30, dan jirannya Zuraida Mat Rotebe, 30, cedera parah. – MSTAR ONLINE

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori