Friday, December 8, 2023

Creating liberating content

Pelapor Khas Isu Hak...

PUTRAJAYA: Pelapor Khas Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mengenai hak asasi manusia di Myanmar,...

10 Staf Imigresen Akan...

SEPANG - Sepuluh pegawai Imigresen Sarawak yang ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)...

Tempahan Tiket Penerbangan Ke...

LONDON - Tempahan tiket penerbangan ke Paris, salah satu bandar raya paling dilawati...

Pelajar 16 Tahun Calon...

STOCKHOLM - Greta Thunberg, pelajar sekolah berusia 16 tahun dari Sweden dicalonkan sebagai...

Muhyiddin Pengerusikan Mesyuarat Ke-70 Majlis Tanah Negara

KUALA LUMPUR – Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mempengerusikan mesyuarat ke-70 Majlis Tanah Negara (MTN) di bangunan Parlimen di sini.

Antara yang menghadiri mesyuarat itu ialah menteri-menteri kerajaan Persekutuan yang berkaitan termasuk Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G.Palanivel serta semua menteri besar dan ketua menteri.

Mesyuarat itu, yang bermula pada 9.30 pagi, membincangkan empat kertas pertimbangan dan tiga kertas makluman yang menyentuh mengenai beberapa dasar penting berkaitan dengan tanah dan perhutanan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat itu, MTN bersetuju dengan kertas mengenai ‘Pengemaskinian Garis Panduan Perolehan Hartanah’ supaya Garis Panduan Perolehan Hartanah, Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, dikuatkuasakan pada 1 Mac 2014.

Garis panduan itu menguatkuasakan peningkatan harga minimum hartanah yang boleh dibeli oleh warga asing daripada RM500,000 seunit kepada RM1 juta selaras dengan pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Bajet 2014.

Mesyuarat MTN hari ini juga bersetuju dengan ‘Kertas Cadangan Semakan Kadar Cukai Tanah di Semenanjung Malaysia bagi Tahun 2015’ supaya pihak berkuasa negeri menyemak semula kadar cukai tanah sebelum tamat tempoh 10 tahun bermula dari tarikh yang paling terdekat dari tarikh semakan sewa sebelumnya selaras dengan peruntukan Seksyen 101, Kanun Tanah Negara 1965.

‘Kertas Cadangan Mengenai Impak Aktiviti Perlombongan dan Pengkuarian Terhadap Pengurusan Hutan Secara Berkekalan di Semenanjung Malaysia’ turut dibincangkan pada mesyuarat itu.

MTN bersetuju dengan kertas cadangan itu yang menyatakan supaya kerajaan-kerajaan negeri mengambil inisiatif untuk mengawal atau seboleh-bolehnya mengelak sebarang kelulusan aktiviti perlombongan dan pengkuarian dalam kawasan Hutan Simpanan Kekal.


Satu lagi kertas pertimbangan yang dibincangkan ialah ‘Kertas Cadangan Berkenaan Impak Aktiviti Pembangunan Tanah Terhadap Pengurusan Hutan Secara Berkekalan Bagi Kawasan Hutan Paya Laut di Semenanjung Malaysia’.

Melalui perbincangan itu, MTN bersetuju supaya kawasan Hutan Paya Laut dalam Hutan Simpanan Kekal sedia ada dikekalkan dan keluasan kawasan Hutan Simpanan Kekal ditingkatkan melalui pewartaan kawasan Hutan Paya Laut dalam Tanah Kerajaan.

Sementara itu, tiga kertas makluman yang dibentangkan ialah mengenai penglibatan kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri dalam mekanisme REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation in Developing Countries) bagi mengurangkan kesan perubahan iklim.

Mesyarat turut mengambil maklum mengenai keputusan Penilaian penarafan Bintang (SSR) Pentadbiran Tanah Tahun 2013 dengan Pejabat Tanah Kulim, Kedah telah mendapat lima bintang.

Kertas makluman ketiga pula adalah mengenai ‘Kemajuan Penyelesaian Tunggakan Urusan Tanah dan Prestasi Pendaftaran Pindah Milik Tanah Dalam Satu Hari di Pentadbiran Tanah Negeri’ sehingga bulan Ogos 2014. – BERNAMA

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori