Friday, June 21, 2024

Creating liberating content

Ranking UniMAP Naik Dalam...

KRAKOW (Poland) - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mencatatkan peningkatan dalam kedudukannya di Asia...

Ketua Perisik Rusia Dakwa...

Moscow - Ketua Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Kebangsaan (FSB) Russia, Alexander Bortnikov berkata semalam,...

Ye Ke Rogol.. Lelaki...

Seorang lelaki berumur 19 tahun telah membuat satu laporan polis di Balai Polis...

FDA Beri Kelulusan Penuh...

PENTADBIRAN Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA), memberi kelulusan penuh kepada vaksin COVID-19,...

MPPP Belanja RM4.6 Juta Bina Laluan Basikal

GEORGETOWN – Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) membelanjakan sebanyak RM4.6 juta untuk membina laluan basikal sejauh 1.1 kilometer bermula dari Sungai Pinang ke menuju pusat bandar.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng, berkata projek itu melibatkan jambatan basikal serta laluan pejalan kaki merentasi Sungai Pinang meliputi jarak keseluruhan 1.5 kilometer dengan baki 450 meter bernilai RM100,000 itu dibiayai syarikat swasta.

“Ia adalah sebahagian daripada laluan berbasikal sejauh 12.5 kilometer yang telah dirancang MPPP dengan kerjasama pemaju-pemaju yang telah berjaya disiapkan,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran laluan basikal berkenaan di sini hari ini.

Katanya, laluan itu telah hampir dilengkapkan dan ia bakal menghubungkan Queensbay melalui kawasan pantai timur pulau ke pusat beli belah Gama di Jalan Datuk Keramat, di sini termasuk rangkaian sistem perkongsian basikal.

Sementara itu, beliau mencabar pihak yang tidak berpuas hati dengan projek itu yang dijangka menelan kos RM30 juta, supaya membawa perkara berkenaan untuk siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


Lim berkata, MPPP hanya mengeluarkan pembiayaan sebanyak RM4.6 juta yang dibuat secara tender terbuka manakala bakinya dibiayai syarikat dan pemaju hartanah swasta.

“Mengenai macam mana baki RM26 juta itu dibelanjakan bukan hal kita…kena tanya syarikat swasta kerana bukan wang kita. Mereka bagi jalan (laluan basikal) sudah cukup gembira,” katanya.

Katanya, setakat ini MPPP telah menyediakan lorong basikal sama ada secara berasingan atau berkongsi dengan kenderaan lain antaranya di kawasan Zon Warisan, Persiaran Gurney ke Teluk Bahang, Teluk Bahang ke Bayan Lepas dan Balik Pulau yang meliputi laluan kampung serta tepi laut sejauh 20 kilometer. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori