Sample Page Title

PRODUK Halal Malaysia dijangka menembusi pasaran Wilayah Qinghai pertengahan tahun depan dengan sasaran nilai dagangan RM50 juta setahun, kata Menteri Pertanian dan industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, Wilayah Qinghai di Barat China akan menjadi pintu masuk produk halal berasaskan agro makanan sejuk beku dan kosmetik halal ke wilayah sekitarnya seperti Xinjiang dan Ningxia.

“Kini terdapat 12 juta penduduk Islam di wilayah Qinghai manakala ibu negerinya, Xining mempunyai 6 juta penduduk Islam. Oleh itu, produk halal Malaysia berpotensi besar untuk menembusi wilayah Qinghai dan wilayah sekitarnya.

“Pada peringkat permulaan, produk halal akan dipasarkan di Pasaraya Beijing Hualian di Xining. Kumpulan Beijing Hualian mempunyai 106 pasar raya di seluruh China,” katanya pada sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Hikmah Marketing and Consultancy Sdn Bhd (Hikmah) dengan tiga syarikat dari wilayah Qinghai di Wisma Tani di sini, hari ini.

Ismail Sabri berkata, Pasaraya Beijing Hualian akan menyediakan Halal Mart seluas 3,000 kaki persegi khas untuk mempamerkan produk Halal Malaysia.

Pada majlis itu, Hikmah telah menandatangani MoU dengan Qing Hai A De Lan Investment Co Ltd untuk mengeksport barangan halal ke China.

Hikmah juga menandatangani MoU dengan Qing Hai Ying Hui Construction Co Ltd untuk membina sebuah pusat komersil Malaysia-China di Wilayah Qinghai di atas tapak seluas 4.5 ekar dan juga membina sebuah pusat komersial di Malaysia secara usahasama.

Selain itu, Hikmah akan bekerjasama dengan Qing Hai Kai Tuo Construction Engineering Co Ltd dan Munawara Engineering Sdn Bhd untuk projek hartanah.


Pengarah Hikmah, Mohd Ismail Ibrahim berkata, proses untuk mengeksport produk halal Malaysia telah bermula dengan penambahbaikan produk mengikut kehendak pasaran.

“Pakar pembungkusan dan pengurus produk Pasaraya Beijing Hualian telah datang ke Malaysia untuk memberi khidmat nasihat agar produk menepati kehendak penduduk Islam di China,” katanya.

Menurutnya, produk Malaysia masih tidak boleh bersaing dengan produk dari Eropah, New Zealand dan Amerika Syarikat yang sudah lama bertapak di sana.

“Dengan adanya status halal, produk Malaysia boleh menembusi pasaran China khususnya di kalangan masyarakat Islam,” katanya.

Bulan lepas, Ismail Sabri berkata, 1,000 produk agro makanan halal akan dieksport ke Xi’an dan wilayah lain seperti Lanju, Henan, Tianjin, Yinchuan dan Dalian tahun ini.

Dua pengimport dari Xi’an – San Bao Shuan Xi Halal Mart dan Regal Plus (China) Co Ltd – bersetuju mengimport 3,000 produk untuk diedarkan ke pasaran China tahun depan. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • Halal

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...