Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Seramai 472,853 murid menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) selama tiga hari di 8,299 pusat peperiksaan di seluruh negeri, bermula hari ini.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meninjau perjalanan peperiksaan UPSR di Sekolah Kebangsaan Presint 16 (2) di Putrajaya hari ini, mengucapkan selamat maju jaya kepada calon berkenaan dan berharap mereka memberi fokus kepada menjawab soalan.

Seramai 1,533 calon mengambil UPSR di 11 sekolah di Wilayah Persekutuan Putrajaya manakala 21,455 murid menduduki ujian itu di Kuala Lumpur dan 1,307 orang lagi di Labuan.

Di KUALA TERENGGANU, kerajaan negeri akan memberi insentif khas kepada sekolah yang mencapai sasaran 20 peratus calon mendapat 5A dalam UPSR tahun ini.

Menteri Besar Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman berkata beliau akan meminta Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains dan Teknologi Ghazali Taib untuk mencadangkan bentuk insentif yang sesuai.

Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu Zakaria Hussin pula berkata seramai 21,791 calon menduduki UPSR di 383 pusat peperiksaan di negeri pantai timur itu.

Di KOTA BAHARU, seramai 32,926 calon menduduki peperiksaan itu 447 pusat peperiksaan yang dipantau 2,232 petugas, kata Pengarah Pelajaran Kelantan Hussain Awang.

Daripada jumlah itu, 32,220 merupakan calon sekolah kerajaan dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, 418 calon sekolah swasta/persendirian dan 288 calon sekolah Yayasan Islam Kelantan.

Di IPOH, seramai 38,556 calon menduduki UPSR tahun ini, kata Ketua Sektor Penilaian dan Peperiksaan Jabatan Pendidikan Perak Muhammad Nawawi Yaakob.


Beliau memberitahu Bernama bahawa 876 pusat peperiksaan termasuk 11 pusat peperiksaan sekolah Orang Asli dibuka dengan melibatkan 4,856 petugas.

Di KUANTAN, seramai 25,133 calon menduduki UPSR di 561 pusat di seluruh Pahang melibatkan 561 pusat dengan 2,138 petugas peperiksaan.

Pengarah Pendidikan Negeri Rosdi Ismail berkata seramai 106 merupakan calon berkeperluan khas (CBK) manakala enam yang lain menduduki peperiksaan di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan dan Hospital Sultan Ahmad Shah, Temerloh.

Di MELAKA, 13,780 calon termasuk 89 CBK menduduki UPSR di 244 pusat peperiksaan di seluruh negeri itu yang melibatkan 1,170 petugas, kata     Exco Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi, Teknologi Hijau dan Inovasi Melaka Datuk Md Yunos Husin.

Di ALOR SETAR, sebanyak 571 pusat peperiksaan dibuka bagi membolehkan 35,769 murid mengambil peperiksaan itu di seluruh Kedah.

Seramai 21 calon terpaksa menjawab peperiksaan di hospital kerana masalah kesihatan, menurut kenyataan Jabatan Pendidikan negeri.

Di KUALA PERLIS, seramai 4,110 murid termasuk 10 CBK menduduki UPSR di 77 pusat peperiksaan di seluruh negeri itu yang melibatkan 349 pengawas peperiksaan, kata Ketua Sektor Penilaian dan Peperiksaan JPN, Azman Ghazali. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • UPSR

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Hak Peribadi Masing-Masing Nak Pertikai Saya Lantik Zahid – PM

KUALA LUMPUR : Pelantikan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri...

Gaji Jemaah Menteri Dipotong 20 Peratus Tiap Bulan

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan gaji bulanan Jemaah Menteri akan...

Jemaah Malaysia Wajib Guna Imbasan Biometrik E-Visa Umrah

Kuala Lumpur : Jemaah Malaysia kini antara yang diwajibkan menggunakan imbasan biometrik bagi mendapatkan...

Harga Telur Lebih Murah Diumum Esok

PUTRAJAYA : Harga telur lebih murah akan diumumkan esok, kata Perdana Menteri, Datuk Seri...

K’jaan Digesa Bawa Masuk Jururawat Asing

Kekurangan jururawat pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini di hospital swasta dan...

Tengku Zafrul Di Qatar, Tak Hadir Mesyuarat Khas Kabinet

PUTRAJAYA : Hanya Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku...

Siti Bainun Dimasukkan Ke Hospital Akibat Pneumonia, Hempedu

KUALA LUMPUR – Perbicaraan hari pertama bela diri, Siti Bainun Ahd Razali yang didakwa...