Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengemukakan sebanyak 249 nama pengarah syarikat kepada Jabatan Imigresen dari April hingga Jun lalu bagi menghalang mereka daripada meninggalkan negara.

Ketua Hal Ehwal Korporat KWSP, Nik Affendi Jaafar berkata, kesemua pengarah syarikat terbabit dikehendaki menyelesaikan tunggakan caruman KWSP seperti yang diperuntukkan di bawah Seksyen 39 Akta KWSP 1991.

“Tindakan menghalang pengarah syarikat daripada meninggalkan negara merupakan sebahagian daripada usaha gigih penguatkuasaan KWSP dan bukti kesungguhan KWSP melindungi persaraan ahli.

“KWSP ingin mengingatkan semua majikan bahawa simpanan KWSP adalah sumber penting pendapatan persaraan pekerja dan KWSP tidak akan teragak-agak engambil tindakan tegas terhadap majikan dan pengarah syarikat yang gagal membayar caruman bulanan KWSP pekerjanya,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Nik Affendi turut mengingatkan bahawa Akta KWSP 1991 memperuntukkan semua majikan wajib membayar caruman bulanan berkanun bagi pihak pekerja mereka pada atau sebelum setiap 15 haribulan.

Beliau dalam pada itu memaklumkan, seramai 114 majikan yang tidak mencarum didenda RM162,200 oleh mahkamah di bawah Seksyen 43(2) Akta KWSP 1991 bagi tempoh sama.

Katanya, sebanyak 270 saman sivil turut difailkan di mahkamah terhadap pengarah syarikat manakala 843 kes jenayah telah difailkan terhadap majikan yang tidak membayar caruman bulanan KWSP.

“Majikan tidak mencarum kebiasaannya dibenarkan oleh mahkamah untuk menjelaskan tunggakan caruman secara ansuran sehingga enam bulan.

“Dalam tempoh ini, KWSP akan memantau majikan bagi memastikan tunggakan caruman dibayar sepenuhnya. KWSP akan mengkreditkan tunggakan caruman ke dalam akaun ahli terbabit setelah semua tunggakan dibayar,” katanya. – mynewshub.cc

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...