Sample Page Title

KUCHING – Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem hari ini mengumumkan tempoh lesen membalak boleh dilanjutkan hingga 60 tahun.

Katanya tempoh itu dikira mulai tarikh sesuatu lesen dikeluarkan dan antara syarat yang akan dikenakan ialah pemegang lesen perlu memenuhi syarat yang diwajibkan bagi pensijilan dalam tempoh tiga tahun mulai tarikh pemberian kelulusan.

“Kegagalan memenuhi syarat yang ditetapkan boleh menyebabkan sesuatu lesen itu dibatalkan,” katanya ketika berucap merasmikan Seminar mengenai Pensijilan Pengurusan Hutan (Hutan Semula Jadi) Di Sarawak di sebuah hotel terkemuka di sini hari ini.

Adenan berkata keputusan itu diambil selepas Persatuan Kayu-kayan Sarawak (STA) memaklumkan kepada beliau tentang cabaran yang dihadapi industri pembalakan di negeri ini.

“Saya dapati terdapat banyak cabaran untuk mendapatkan pensijilan hutan dan perkara ini perlu ditangani sekarang untuk memiliki daya saing,” katanya.

Adenan berkata beliau juga mengambil maklum bahawa antara cabaran yang dihadapi ialah kebanyakan lesen membalak mempunyai tempoh yang singkat dan ini tidak kondusif bagi pembalak untuk mendapatkan pensijilan pengurusan hutan kerana kosnya yang tinggi.


Kata beliau kerajaan negeri menggalakkan industri pembalakan, terutama pemegang lesen utama, mendapatkan pensijilan hutan.

Menurut beliau kerajaan akan mengkaji semula dasar berkenaan dari semasa ke semasa dan pada masa akan datang, pensijilan hutan mungkin diwajibkan di semua kawasan.

“Pada Jun 2013, ketika menjadi Menteri Tugas-tugas Khas, saya mengumumkan pada satu majlis negeri bahawa kerajaan negeri mahu kawasan konsesi di bahagian tengah Borneo mendapatkan pensijilan pengurusan hutan lestari (SFM) menjelang Julai 2017.

“Saya ingin menegaskan sekali lagi di sini bahawa peserta utama industri ini diwajibkan mendapatkan pensijilan bagi sekurang-kurangnya satu daripada kawasan lesen mereka menjelang Julai 2017,” katanya. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Kanada Berisiko Dilanda Taufan Fiona Hari Ini

KANADA: Hujan lebat dan angin kencang yang dibawa Taufan Fiona sudah melanda Bermuda yang...

Varian Baharu Omicron, BF.7 Dikenal Pasti

WASHINGTON – Saintis-saintis menemui satu lagi varian terbaharu Covid-19 yang bermutasi menjadi lebih kebal...

Bayi Perempuan Baru Lahir Ditinggalkan Di Atas Jalan Raya

KENINGAU: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui ditinggalkan di...

Lelaki Panah Anjing Hingga Mati Dicari Polis

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan individu yang bertindak membunuh anjing terbiar dengan menembaknya dengan...

Antara Setiakawan Tok Mat Dan “Poster Boy” BN

Tiada siapa boleh mempertikaikan semangat setiakawan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad...

‘Datin’ Isteri Bekas Ahli Perniagaan Maut Dibunuh

SEREMBAN – Seorang wanita warga emas bergelar ‘Datin’ maut selepas dipercayai bergelut dengan suspek...

PM Cipta Sejarah Ucap Dalam BM Pada Perhimpunan PBB

New York : Enam puluh lima tahun selepas seorang pemimpin negara bernama Ismail mencipta...