MoU Adalah Tawaran Baharu

KUALA LUMPUR – Kerjasama yang dimeterai dalam memorandum persefahaman (MoU) antara kerajaan dan Pakatan Harapan (PH) adalah satu tawaran baharu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata oleh kerana itu PH menganggapnya sesuatu yang boleh dilakukan.

“Ini kerjasama dengan pendekatan baharu, ia boleh berlaku, pertama kerana sikap positif Perdana Menteri, (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob), kalau tidak tentu ada kesukaran. Kedua, ada nasihat daripada Raja-Raja Melayu mengenai kestabilan. 

“Jadi, kerjasama harus diteruskan, mesyuarat perlu diadakan secara berkala dan lampiran harus didedah kepada awam tanpa perlu dirahsiakan.

“Kita masih terus bersuara, kalau tak bunyi apa-apa, orang kata lain nanti. Saya boleh jamin, ini adalah kerjasama dan perundingan,” katanya membahaskan usul junjung kasih kepada Titah Diraja pada sidang Dewan Rakyat hari ini. 

MoU mengenai Transformasi dan Kestabilan Politik antara kerajaan Persekutuan dan PH dimeterai Ismail Sabri dan Anwar serta ketua-ketua parti PH di bangunan Parlimen di sini semalam.

Butiran MoU itu juga didedahkan kepada umum hari ini selaras persetujuan kedua-dua pihak. 

Anwar berkata MoU itu menjelaskan peranan PH sebagai pembangkang untuk menolak jika tidak ada rundingan dijalankan. 

Beliau akui, sebaik rundingan dimulakan sebelum ini sehingga MoU itu dimeterai semalam, pelbagai pihak melemparkan kritikan terhadapnya serta pemimpin PH sendiri kononnya peranan pembangkang semakin terhakis. – BH Online