IPCMC: Jangan Sampai Maruah Polis Terjejas

KUALA LUMPUR – Dewan Rakyat tidak boleh meluluskan pindaan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) di peringkat dasar sewenang-wenangnya tanpa melalui perbahasan yang komprehensif.

Bekas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pindaan undang-undang itu penting kerana ia melibatkan maruah Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Justeru, Ahli Parlimen Sembrong itu berharap, Dewan Rakyat menolak daripada meluluskan RUU itu pada hari ini.

“Saya minta hal berkaitan polis jangan ambil mudah, ia dekat dengan hati saya, kalau betul hendak buat, biar buat betul-betul.

“Ini menyentuh maruah polis, institusi yang kita cukup hormati, kita tidak mahu maruah mereka terjejas, sebab itu kena bawa perkara ini betul-betul,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Dewan Rakyat hari ini kecoh ketika perbahasan RUU IPCMC mahu dimulakan apabila Pembangkang meminta supaya tempoh perbahasan dijalankan lebih panjang, bukannya sehari kerana berpandangan undang-undang itu amat penting.

Pada 18 Julai lalu, RUU IPCMC dibentangkan kali pertama di Dewan Rakyat oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong.

IPCMC bertujuan menggantikan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) bagi mempertingkatkan integriti dan keupayaan Polis Diraja Malaysia (PDRM). – UTUSAN ONLINE

Loading...