Caj Kewangan Penggunaan Kad Kredit Naik Mendadak Selepas 2 Oktober

BARU terima notification ni pada bank… Cara baru perkiraan cukai untuk pengguna kad kredit…

Apa dia? Mudah aje…

Anual fee/yuran tahunan dulu takda bayar apa-apa interest, kini di bawah kerajaan Pakatan Harapan, RM450 x 1.25%.

Kalau dulu cash advancement : Interest kira pada pokok (principal) × 1.5%, selepas 2 OKTOBER : kira principal + interest + fees (yuran), dah campur semua baru darab 1.5%.

Bayaran ansuran bulanan : zaman kerajaan Barisan Nasional zalim, interest hanya kira pada principal (pokok).

Zaman kerajaan prihatin rakyat, principal + interest sekali.

So, zaman kerajaan zalim bayar RM5, zaman kerajaan Mahathir yang prihatin rakyat bayar, kita kena bayar RM6.25.

Itu kalau bayaran ansuran RM500 sebulan, kalau lebih, anda kira la sendiri yea.

Ikut contoh di bawah, kalau untuk perkiraan total outsanding kata RM2,886.25, zaman kerajaan zalim dan kononnya penyamun dulu, kita perlu bayar caj kewangan berjumlah RM31.25.

Di bawah kerajaan prihatin rakyat my ass, finance charges atau caj kewangan yang kita perlu bayar berjumlah RM39.62.

Senang cakap, cukai dimasukkan di semua peringkat.

Admin faham, mahacai tak kisah bayar banyak. Mahacai semua kaya raya.

Ok…yang menarik, Kementerian Kewangan rasanya tak umum pun kot cara perkiraan baru cukai ini secara terperinci di semua media.

Hakikatnya, untuk bank perkenalkan perkiraan baru ini, sudah tentu perlu dapatkan kebenaran Bank Negara. Cukai dikutip pula pergi kepada kerajaan.

Apa yang berlaku, Bank secara berperingkat dan bergilir maklum secara terus kepada pelanggan.

Dengan cara itu, kerajaan mungkin berharap kaedah perkiraan baru ini tidak akan menjadi isu dan terlepas perhatian media.

Licik jugak…. Apa pun…tahniah la Malaysia baru… Macam-macam cukai baru diperkenalkan…

Ini la cara nak bantu rakyat, ambik duit rakyat agar mereka tidak boros tak tentu hala.

Tahniah semua. – Mynewshub.TV

Loading...