Sultan Johor Tolak Tawaran Jadi Yang Di-Pertuan Agong

KUALA LUMPUR – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menolak tawaran menjadi Yang di-Pertuan Agong yang baharu.

Laman Facebook rasmi pasukan bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) memberitahu, Sultan Johor mahu memberi laluan kepada Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

“Ini adalah kerana Sultan Johor ingin memberi tumpuan penuh kepada kedaulatan negeri Johor dan kesejahteraan rakyat Johor. Allah Peliharakan Sultan,” kata laman Facebook berkenaan.

Laman Faceboook JDT, Johor Southern Tigers diketahui umum sering dijadkan platform oleh Sultan Johor menzahirkan titah-titah baginda kepada masyarakat sebelum ini.

Pasukan JDT dimiliki oleh anakanda baginda, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail.

Menurut laman Facebook berkenaan, Raja-Raja Melayu mahukan Sultan Johor menjadi Yang di-Pertuan Agong tetapi Sultan Johor telah menolaknya.

Johor Southern Tigers turut memuat naik kenyataan ini:

“Memang satu sistem penggiliran untuk dilantik menjadi YDP Agong tetapi apabila terjadi sesuatu isu ia akan dilaksanakan mengikut undian dan apabila mengikut sistem undian sepertimana yang telah disembahkan kepada DYMM Sultan Johor atas persetujuan Raja-Raja Melayu, jika baginda inginkan perlantikan YDP Agong, ia akan menjadi undian tanpa bertanding.

“Tetapi disebabkan DYMM Sultan Johor menolak perlantikan tersebut untuk menumpukan sepenuh perhatian kepada negeri Johor, baginda telah memberi laluan kepada DYMM Sultan Kelantan untuk menjadi YDP Agong dan kesemua Raja-Raja Melayu telah bersetuju dengan perlantikan tersebut. Dan disebabkan itu juga DYMM Sultan Johor mempengerusikan Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-242 tempohari.” – MYNEWSHUB.CC

Loading...