Mahkamah Batal Saman Kes Khatan Terpotong ‘Kepala’

KERAJAAN Malaysia dan empat pihak lagi berjaya mengetepikan saman dikemukakan remaja berumur 19 tahun berhubung dakwaan berlaku kecuaian semasa proses berkhatan sehingga menyebabkan kepala alat sulitnya terpotong dan mengalami kecacatan kekal.

Hakim Mahkamah Tinggi, Nik Hasmat Nik Mohamad membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan defendan kedua hingga keenam untuk membatalkan saman tersebut dengan alasan prosedur berkhatan dilakukan di luar hospital dan kerajaan tidak bertanggungjawab terhadapnya.

“Tiada isu untuk dibicarakan dalam kes saman ini, tetapi perbicaraan antara plaintif dengan defendan pertama (pembantu perubatan) akan diteruskan,” kata peguam Mohamad Zainuddin Abu Bakar, yang mewakili remaja berkenaan, kepada pemberita selepas prosiding di dalam kamar hakim di Kuala Lumpur hari ini.

Katanya mahkamah menetapkan 13 Mac untuk pengurusan lanjut kes tersebut.

Kelima-lima defendan iaitu pegawai perubatan Hospital Kuala Lipis, Pahang; pengarah hospital itu; doktor pakar dan pengarah Hospital Selayang, Selangor; serta kerajaan Malaysia sebagai defendan kedua sehingga keenam memfailkan permohonan untuk membatalkan saman itu pada 7 Disember 2018.

Sementara itu, pembantu perubatan Hospital Kuala Lipis, selaku defendan pertama, sebelum ini pernah memfailkan permohonan sama tetapi menarik balik permohonan berkenaan.

SAMBUNG SEMULA ALAT SULIT

Pada 19 Julai 2018, remaja itu selaku plaintif memfailkan saman melalui ibunya dan mendakwa pada 13 Disember 2010, jam 10 pagi, defendan pertama (pembantu perubatan) bersama seorang pembantunya telah menjalankan prosedur berkhatan dengan kebenaran dan pengetahuan defendan kedua (pegawai perubatan) dan ketiga (pengarah hospital) ke atas dua kanak-kanak lelaki termasuk anaknya, yang ketika itu berusia 10 tahun, di sebuah premis kediaman di Kuala Lipis, Pahang.

Plaintif mendakwa semasa berkhatan, defendan pertama tidak mengikut prosedur ditetapkan apabila telah memotong keseluruhan kepala zakar anaknya, yang ketika itu keadaan kulit zakar masih menutupi kepala kemaluan remaja berkenaan selain mendakwa defendan pertama membuat penyambungan semula ke atas kepala alat sulit dengan menjahitnya tanpa mengikut prosedur yang betul.

Dakwa plaintif, semasa anaknya berada di Hospital Kuala Lipis, defendan kedua tidak memberikan rawatan dengan segera dan tidak memaklumkan kepada plaintif serta anggota keluarganya bahawa keseluruhan kepala alat sulit itu glans penis terputus akibat prosedur berkhatan yang tidak mengikut standard, sebaliknya hanya dimaklumkan saluran kencing anaknya telah terpotong.

Plaintif mendakwa anaknya kemudian dibawa ke Hospital Selayang dan pembedahan dilakukan untuk menyambung semula kepala alat sulit dengan penutup getah diletakkan pada kepala zakar, namun selepas masuk hari ke-35, plaintif terperanjat selepas mendapati kepala alat sulit anaknya tidak ada lagi pada batang zakarnya.

Plaintif juga mendakwa defendan keempat memberi jaminan bahawa glans penis berkenaan kemungkinan akan tumbuh apabila anaknya mencapai usia akhir baligh, namun plaintif mendakwa apabila anaknya mencapai usia 17 tahun, kepala zakarnya tidak tumbuh dan remaja berkenaan mengalami kecacatan kekal di mana kemaluannya tidak dapat disambung semula.

Akibat kecacatan kekal itu, remaja berkenaan telah berubah sikap menjadi seorang yang amat pendiam dan tidak suka berkawan dengan rakan sebaya serta tidak faham dunia seksualiti.

Plaintif juga terpaksa menanggung perbelanjaan dan kos yang tinggi semasa mendapatkan rawatan di Hospital Selayang termasuk perbelanjaan perjalanan dan rundingan dengan peguam yang kesemuanya berjumlah lebih RM100,000.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi khas, faedah dan kos. – BERNAMA