15 Pelombong Maut Tanah Runtuh Di Myanmar

YANGON – Sekurang-kurangnya 15 pelombong maut dan berpuluh yang lain cedera dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong jed lama di utara Myanmar, lapor media tempatan, hari ini.

Sumber berkata, kemalangan terbaru melanda industri berbilion dolar yang berpusat di negeri Kachin itu berdepan masalah mencari mangsa disebabkan hujan.

Kementerian Penerangan menerusi laman web rasmi berkata, mangsa yang terbunuh sedang ‘mencari jed’  di sebuah lombong lama semalam di bandar Hpakant ketika tanah runtuh berlaku.

Kenyataan itu berkata, semua 14 mayat berjaya ditemui dan mangsa ke-15 meninggal dunia di hospital, manakala lebih 45 mangsa yang cedera diberikan rawatan.

Seorang penduduk Hpakant, Long-long, 30, memberitahu AFP, kejadian tanah runtuh itu berlaku di sebuah pekan dikenali sebagai Lone Khin.

“Usaha menyelamat berjaya menjumpai mayat semalam tetapi pagi ini hujan sangat lebat,” katanya.

Pengawal keselamatan di kawasan itu yang menyaksikan kejadian itu memberitahu AFP kemungkinan masih terdapat lebih mangsa yang belum dijumpai disebabkan hujan monsun menyukarkan usaha mencari.

Kementerian berkata, pasukan penyelamat terdiri daripada pihak berkuasa kampung, bomba dan kumpulan NGO tempatan membantu dalam usaha menyelamat. – AFP

Loading...