• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, May 21, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Bomba Komuniti Bantu Turunkan Jumlah Panggilan Kecemasan

oleh AK-47
14/01/2022
dalam Terkini, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

Kangar : Peranan Bomba Komuniti dalam memberi pendidikan mengenai keselamatan dan kesedaran pencegahan kebakaran menyumbang kepada penurunan jumlah panggilan kecemasan di Perlis dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Perlis, Penguasa Kanan Bomba 1 Ruhisha Haris berkata, tahun lalu pihaknya menerima 979 panggilan yang membabitkan 508 panggilan memadamkan api, 467 panggilan penyelamatan dan empat panggilan tugas khas.

Katanya, jumlah itu menurun berbanding 1,287 panggilan pada 2020, melibatkan 911 panggilan kebakaran, 369 panggilan penyelamatan dan tujuh panggilan tugas khas.

“Anggota Bomba Komuniti diberi latihan asas oleh pihak JBPM agar mereka membantu mangsa dan juga berperanan sebagai mata, telinga dan mulut JBPM dalam memberi pendedahan kepada masyarakat tentang tatacara mengendalikan kejadian kebakaran,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata, peranan badan sukarelawan itu amat penting kerana mereka adalah responden pertama di tempat kejadian apabila berlaku kecemasan dan akan membantu mangsa sebelum ketibaan jentera bomba.

Menurutnya, Perlis kini memiliki 606 ahli yang menganggotai 49 pasukan Bomba Komuniti, dengan pasukan yang aktif adalah Bomba Komuniti Kampung Alor Ara Timur, Pauh, Padang Siding, Taman Sri Wang, Rancangan Perumahan Awam (RPA) Arau, Kayang, Bintong, Taman Sepadu dan Taman Beseri Indah.

-Harian Metro

Tags: Bomba KomunitiPanggilan Kecemasan
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Helikopter Hilang: Tiada Panggilan Kecemasan Daripada Juruterbang

Helikopter Hilang: Tiada Panggilan Kecemasan Daripada Juruterbang

11/09/2022
0

PUTRAJAYA – Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) mengesahkan tiada panggilan kecemasan dibuat juruterbang helikopter yang dipercayai hilang tengah hari...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd