• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Sunday, May 24, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Lebih 38,000 Sukarelawan Sertai CDERT

oleh AK-47
27/02/2018
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

SEPANG – Pasukan Tindak Balas Kecemasan Komuniti (CDERT) yang berperanan mengurus bencana di peringkat komuniti kini dianggotai oleh lebih 38,000 sukarelawan, kata Ketua Pesuruhjaya Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Datuk Azmy Yahya.

Beliau berkata jumlah itu terhasil daripada penubuhan 1,790 CDERT peringkat komuniti dan kampung di seluruh negara sejak pasukan tersebut ditubuhkan pada Mac 2006.

“Kesemua anggota CDERT ini dilatih dengan kepakaran tertentu mengikut keperluan atau risiko bencana di sesuatu tempat seperti banjir atau lemas bagi kawasan perkelahan,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan jawatankuasa sukarelawan bencana peringkat Sepang di sini hari ini.

Perkembangan itu katanya mengetengahkan tahap kesiapsiagaan APM pada tahap terbaik untuk menguruskan bencana di peringkat komuniti sebelum ketibaan agensi bantuan kerajaan yang lain.

Azmy berkata skuad CDERT akan diperluas ke segenap komuniti termasuk di bandar dan syarikat-syarikat secara berterusan selaras dengan peranannya sebagai pasukan terawal mengurus sesuatu bencana. — LAGI

Beliau berkata pihaknya menyasarkan untuk memastikan 10 peratus daripada populasi penduduk Malaysia adalah anggota CDERT seiring dengan misi satu keluarga satu APM yang ditetapkan.

Dalam pada itu, Azmy berkata pihaknya yakin dapat memenuhi sasaran kerajaan untuk menambah bilangan anggota sukarelawan APM kepada tiga juta orang akhir tahun ini.

“Berdasarkan peningkatan ketara jumlah anggota sukarelawan daripada hanya kira-kira 900,000 orang pada awal tahun lepas kepada 2.1 juta anggota ketika ini, kita yakin sasaran tiga juta mampu dicapai penghujung tahun ini,” katanya. – BERNAMA

Tags: Datuk Azmy Yahya
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

APM Dijangka Terima Aset Tambahan November Ini

04/09/2017
0

KANGAR - Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dijangka menerima aset tambahan merangkumi 200 buah bot, 34 buah lori dan 17...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd