• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Friday, May 22, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Mukhriz Berbohong Walaupun Semasa Umrah

oleh Ahmad Albab
30/01/2018
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

JIKA pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir boleh berbohong sewaktu menunaikan ibadah umrah di Makkah, tidakkah beliau akan lebih berbohong di tempat lain.

Persoalan itu dibangkitkan oleh Penganalisis politik, Dr. Kamarul Zaman Yusoff berikutan tindakan Mukriz menipu jemaah umrah negara lain di Tanah Suci kononnya beliau orang Brunei kerana malu menjadi rakyat Malaysia.

Kata beliau, tindakan Mukhriz berbohong ketika mengerjakan umrah dan kemudian berbohong pula kononnya beliau tidak pernah berbuat demikian apabila di kecam rakyat Malaysia sangat tidak wajar.

“Setiausaha Akhbar Mukhriz, Mohd Fisol Jaafaf cepat-cepat menyebut kononnya laporan akhbar Sinar Harian tidak tepat dan kononnya kenyataan Mukhriz telah disalah petik oleh wartawan.

“Bagaimanapun, dalam dunia Internet sekarang, tidak mungkin penafian Mukhriz ini mampu meredakan keadaan kerana rakaman ucapan Mukhriz telah tersebar dan ditonton sendiri oleh rakyat Malaysia termasuk saya.

“Pengakuan ini menimbulkan tanda tanya integriti beliau sebagai pemimpin. Bagaimana mungkin seorang Islam seperti beliau berbohong dalam keadaan sedang mengerjakan umrah di Makkah,” katanya dalam kenyataan di Facebook.

Kamarul turut mengingatkan perbuatan Mukhriz itu menandakan sikap tidak taat atau setia kepada negara yang menyalahi prinsip penting Rukun Negara iaitu “Kesetiaan kepada Raja dan Negara”.

Malah, kata beliau, Perlembagaan Persekutuan menetapkan Kerajaan Persekutuan boleh melucut kewarganegaraan warga Malaysia melalui pendaftaran atau melalui penaturalisasian yang berbuat demikian.

Justeru, katanya, tindakan Mukhriz mengaku beliau bukan rakyat Malaysia sewaktu menunaikan ibadah umrah itu wajar dikutuk oleh seluruh rakyat kerana beliau merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

“Secara moralnya Mukhriz wajar dengan secara sukarela melepaskan kewarganegaraan Malaysia jika beliau terus menunjukkan tidak taat atau tidak setia kepada negara,” katanya.

Tambah beliau, PPBM pula jika benar-benar serius mengamalkan prinsip Rukun Negara serta mendukung Perlembagaan Persekutuan perlu mengambil tindakan tegas terhadap Mukhriz.

“Malangnya, disebabkan Pengerusi PPBM adalah Tun Dr. Mahathir Mohamad iaitu bapa Mukhriz dan disebabkan Perlembagaan PPBM memperuntukkan kuasa paling besar kepada Pengerusi, bukan Presiden, maka sudah tentulah tiada sebarang tindakan pun akan dikenakan terhadap Mukhriz.

“Dan inilah masalah terbesar PPBM, iaitu kuasa terlalu besar yang ada pada Mahathir,” katanya. – MYNEWSHUB.CC

Tags: Mukhriz Mahathir
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Ahmad Bashah Buat Keputusan Tanam Durian – Mukhriz

Ahmad Bashah Buat Keputusan Tanam Durian – Mukhriz

12/07/2022
0

KUALA LUMPUR : Selepas lebih seminggu episod menuding jari, bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir hari ini mendakwa...

Najib Sekolahkan Mukhriz

04/05/2021
0

Jika RM33b dana BNM tak lesap masa ayah kamu dan kesemua dimasukkan dalam tabung KWAN dengan purata pulangan 6.3% setahun...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd