• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Friday, May 22, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

MCPF Cadang Wujud Pusat Serenti Untuk Juvana

oleh Ahmad Albab
21/11/2017
dalam Jenayah, Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) akan mencadangkan kepada Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) bagi mewujudkan pusat serenti khusus untuk juvana.

Naib Pengerusinya Datuk Kamarudin Md Ali berkata cadangan itu akan dibincangkan dan dikemukakan dalam masa terdekat bagi mewujudkan kerjasama dan langkah terbaik sekali gus membantu mengurangkan penularan kes dadah khususnya dalam kalangan juvana dan di sekolah.

“Apa yang merisaukan kita ialah penularan kes dadah di sekolah. Saringan secara rambang AADK ke atas 52,000 pelajar mendapati lebih 1,700 daripadanya positif dadah. Ia bukanlah perkara yang boleh diambil ringan.

“Kini di sekolah pun sudah ada ‘pusher’ dalam kalangan pelajar dan keadaan seperti ini sangat membimbangkan,” katanya selepas menjadi tetamu dalam rancangan wawancara Nine11 terbitan Bernama News Channel.

Beliau berkata cadangan mewujudkan pusat serenti itu merupakan langkah intervensi bagi membantu serta mengelakkan lebih ramai pelajar terjerumus dalam kancah najis dadah.

“Mungkin kita boleh masukkan mereka yang menagih dadah ini selama tiga hingga enam bulan sehingga mereka pulih. Kemudian mereka boleh masuk ke sekolah dan menyambung pelajaran semula.

“Sekurang-kurangnya kita tidak lepas tangan dan kita perlu ambil tindakan yang tegas, mereka ini muda lagi dan ada masa depan yang masih panjang,” kata Kamarudin.

Beliau yang juga bekas ketua polis Kuala Lumpur dari 1998 hingga 2001, berkata ibu bapa dan sekolah juga memainkan peranan penting dalam membantu menangani masalah dadah di sekolah.

“Pihak sekolah dan ibu bapa termasuk pihak berwajib perlu mengambil berat mengenai isu ini,” katanya yang tidak menafikan pengaruh rakan sebaya juga menjadi antara punca kes ini semakin meningkat.

Selain itu, beliau menambah tindakan tegas juga perlu diambil bagi mengurangkan kes buli di sekolah.

“Kita sedia maklum kes buli semakin hari semakin teruk sehingga boleh menyebabkan kematian. Semua pihak perlu bekerjasama dan ambil tindakan yang tegas serta bukan hanya memantau atau memberi kaunseling.

“Setiap bulan guru disiplin boleh melaporkan kesalahan yang dilakukan pelajar, seterusnya perbincangan antara ibu bapa, polis, guru besar juga boleh dilakukan supaya tindakan dapat diambil. Kesedaran ibu bapa juga sangat penting sebenarnya,” katanya.

Kamarudin berkata tidak wajar hukuman buang sekolah kepada pelajar yang bermasalah kerana ia hanya akan mendedahkan pelajar itu kepada perkara yang lebih buruk.

“Mereka ini boleh didakwa di mahkamah kanak-kanak supaya dapat ditempatkan di Sekolah Henry Gurney untuk tujuan pemulihan. Kalau pelajar itu dibuang sekolah ia umpama melepaskan batuk di tangga.

“Pelajar itu sudahlah teruk dan dibuang pula, kita tidak tahu apa akan jadi kepadanya dan siapa yang akan menjadi mangsa sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini,” katanya. – BERNAMA

Tags: Juvana
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

“Anugerah Itu Macam ‘Badi’ Bagi Saya” – Adam Shahz

30/11/2017
0

MUNGKIN bagi sesetengah selebriti, mereka mengharapkan untuk memenangi anugerah dan ada juga yang berkarya untuk kepuasan diri dan tidak mengharapkan...

Pesalah Juvana Tidak Boleh Dihukum Gantung

19/09/2017
0

KUALA LUMPUR - Pesalah kanak-kanak jika didapati bersalah di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana bunuh dalam kes kebakaran sebuah...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd