• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, April 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Gimnas Farah Ann Pertahan Emas Acara Senaman Lantai

oleh
23/08/2017
dalam Sukan, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

SKUAD gimnastik wanita negara menuai satu lagi pingat emas Sukan SEA 2017 menerusi Farah Ann Abdul Hadi selepas cemerlang di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC).

Farah Ann mengungguli disiplin senaman lantai dengan 13.450 mata, sekali gus ulangi pencapaian dua tahun lalu, mengatasi saingan gimnas Filipina, Kaitlin De Guzman manakala gangsa milik Rifda Irfanaluthfi dari Indonesia.

“Saya hanya memikirkan untuk melakukan yang terbaik dan sokongan yang hadir telah membantu saya untuk meraih emas. Saya mendedikasikan kemenangan ini kepada rakyat Malaysia,” kata Farah Ann.

Pingat emas ini adalah yang kedua berjaya disumbangkan oleh atlet berusia 23 tahun itu selepas beliau turut merangkul emas dalam acara gimnastik artistik berpasukan.

Seorang lagi gimnas negara, Tan Ing Yueh, yang menduduki tangga keempat senaman lantai, mengulangi pencapaian meraih perak, dua tahun lalu, dengan persembahan agak cemerlang dalam disiplin batang titian.

Ing Yueh, yang pada awalnya diumumkan sebagai memenangi emas, kemudian diberikan pingat perak di belakang Rifda selepas semakan semula manakala Kaitlin dikalungkan gangsa.

“Saya berpuas hati dengan persembahan kali ini. Pencapaian meraih satu emas dan satu perak sudah memadai dengan persiapan yang saya lakukan,” kata Ing Yueh.

Difahamkan, keputusan menarik balik emas daripada Ing Yueh dan sebaliknya dihadiahkan kepada Rifda diputuskan juri selepas tuntutan dibuat kem Indonesia dengan wang pertaruhan AS$200 (RM856).

Juri kesudahannya memutuskan Rifda mendapat 13.125 mata (daripada 13.025 sebelumnya) manakala Ing Yueh kekal 13.100 mata. Namun, atas semangat kesukanan, kem Malaysia menerima keputusan itu tanpa bantahan.

“Wakil daripada Indonesia telah melakukan protes dengan membayar sebanyak AS$200 untuk meminta juri melakukan pengiraan semula dan Tan Ing Yueh terpaksa akur di tempat kedua.

“Penelitian hakim adalah lebih penting kerana mereka lebih arif dari segi pengiraan markah. Kami letak sasaran raih empat emas tetapi kami melebihi sasaran awal dengan lima emas,” kata pengurus pasukan gimnastik negara, Azmi Hassan. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Tags: Farah AnngimnastikSukan SEA
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Sukan SEA 2025: Prestasi Malaysia Meningkat, Namun Masih Perlu Dinilai Secara Realistik

Sukan SEA 2025: Prestasi Malaysia Meningkat, Namun Masih Perlu Dinilai Secara Realistik

20/12/2025
0

Petikan Channel WhatsApp Lim Sian See   Tahniah kpd semua pegawai & atlet negara, sama ada berjaya atau tidak, atas...

SEA Games 2025 Di Thailand Dibayangi Kontroversi, Isu Penipuan & Keputusan Dipertikai

SEA Games 2025 Di Thailand Dibayangi Kontroversi, Isu Penipuan & Keputusan Dipertikai

19/12/2025
0

BANGKOK: Penganjuran Sukan SEA 2025 di Thailand kini berdepan pelbagai kontroversi susulan beberapa insiden yang mencetuskan persoalan terhadap integriti pertandingan,...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd