• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Sunday, May 24, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Taktik Edar Dadah Guna Pek Minuman Tumpas

oleh Ahmad Albab
16/05/2017
dalam Jenayah, Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

IPOH – Taktik membungkus dadah dalam paket minuman segera untuk mengaburi mata pihak berkuasa akhirnya tumpas dengan tertangkapnya dua individu termasuk seorang wanita di sebuah pusat hiburan dekat Manjung, Ahad lepas.

Ketua Polis Perak Datuk Hasnan Hassan berkata sindiket itu menggunakan paket dengan label minuman kopi campuran segera dan serbuk jus yang sebenarnya mengandungi dadah jenis ketamin.

Beliau berkata rampasan itu hasil daripada tangkapan wanita berumur 29 tahun dan lelaki 45 tahun kira-kira pukul 2.10 pagi oleh sepasukan pegawai dan anggota bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Manjung.

“Pemeriksaan di sebuah bilik di dalam pusat hiburan itu menjumpai 16,000 biji pil eramin 5, pil ekstasi sebanyak 2,100 biji dan 4.46 kilogram (kg) ketamin yang separuh daripadanya dipaket dengan label minuman kopi campuran segera dan serbuk jus.

“Nilai keseluruhan dadah adalah RM333,594.30,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak di sini hari ini.

Menurut Hasnan, hasil siasatan mendapati suspek lelaki tidak bekerja manakala wanita adalah pelayan di pusat hiburan dan ujian saringan air kencing ke atas mereka didapati negatif dadah.

“Mereka aktif mengedar dadah sejak tiga bulan lepas dan dadah tersebut dipercayai dijual kepada pelanggan di pusat hiburan terbabit yang digunakan untuk berhibur,” katanya.

Beliau berkata kedua-dua suspek yang merupakan teman rapat itu direman tujuh hari mulai semalam dan kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952, jika sabit kesalahan dikenakan hukuman gantung sampai mati

Katanya, polis juga sedang menjalankan siasatan ke atas pemilik pusat hiburan terbabit sama ada turut terlibat dalam kegiatan itu atau sebaliknya dan sekiranya terlibat, premis berkenaan akan disita.

Dalam pada itu, Hasnan berkata sepasukan pegawai dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik IPK Perak dan bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Kerian menahan seorang lelaki dan turut merampas 3.2kg heroin bernilai RM80,275 di tepi jalan di kawasan Pekan Parit Buntar kira-kira 4 petang hari yang sama.

Katanya, lelaki terbabit bekerja sebagai pencuci kereta dan mempunyai empat rekod kesalahan lampau membabitkan jenayah serta dadah dipercayai menjual barang terlarang itu di sekitar Perak dan Pulau Pinang serta ia boleh digunakan untuk 15,000 orang.

Hasnan berkata hasil siasatan juga mendapati suspek merupakan antara enam anggota sindiket dadah dan polis sedang menjejaki lima lagi anggotanya yang masih bebas.

“Lelaki itu direman tujuh hari mulai semalam dan kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952, jika sabit kesalahan dikenakan hukuman gantung sampai mati,” katanya.

Mengenai kejayaan yang dicapai oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Perak dari Januari hingga April tahun ini, Hasnan berkata jabatan itu telah menangkap 771 pengedar dadah, 1,811 orang memiliki dadah manakala 890 positif dadah.

Katanya, dadah yang dirampas membabitkan syabu seberat 75.5kg, ketamin 186.33 gram, 161 biji pil ekstasi, 180,000 biji pil yaba dan 1,536 biji pil eramin 5 manakala ganja dan heroin masing-masing seberat 70.6kg dan 15.6kg dengan nilai keseluruhan rampasan RM9.4 juta. – BERNAMA

Tags: Edar Dadah
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Bekas Sarjan Mejar Diarah Bela Diri Tuduhan Edar Dadah

Bekas Sarjan Mejar Diarah Bela Diri Tuduhan Edar Dadah

30/07/2025
0

SEREMBAN - Mahkamah Tinggi di sini mengarahkan seorang pesara polis berpangkat Sarjan Mejar membela diri atas pertuduhan mengedar dadah jenis...

Suami Isteri Edar 67.7 kg Dadah Didakwa Di Mahkamah

Suami Isteri Edar 67.7 kg Dadah Didakwa Di Mahkamah

24/07/2025
0

KUALA KRAI: Sepasang suami isteri didakwa di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini atas dua pertuduhan memiliki dan mengedar 67.7...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd