• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, May 18, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Aswaja Mahu Saman Mufti Perlis, Gesa Dr. Asri Bertaubat!

oleh Ahmad Albab
11/04/2016
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja) mahu mengambil tindakan undang-undang ke atas Mufti Perlis, Prof Madya Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin.

Aswaja dalam satu kenyataan media berkata, Mufti Perlis yang dilabelkan oleh pertubuhan itu sebagai Mufti Siber memfinah Aswaja kononnya membantah kehadiran penceramah bebas, Dr. Zakir Naik di negara ini.

Lebih teruk, kata Aswaja, Mohd. Asri sengaja menyamakan Aswaja dengan Hindu Rights Action Force (Hindraf) sebagai taktik memburuk-burukkan pertubuhan Islam tersebut di mata rakyat.

“Aswaja berasa jelik dengan taktik dan sikap Mufti Perlis yang berterusan bukan saja mencetuskan kontroversi, malah menimbulkan fitnah terhadap pertubuhan ini apabila Aswaja dikatakan menjadi penentang kepada kedatang pendakwah bebas Zakir ke negara ini.

“Sebagai seorang Mufti yang berakhlak, beliau sepatutnya menjaga tutur kata dan mengemukakan bukti apabila melontarkan sebarang tuduhan. Apatah lagi menyamakan Aswaja yang memperjuangkan Islam dengan Hindraf.

“Di manakah akhlak seorang Mufti yang ‘suci’ ini apabila menyamakan pertubuhan Islam dengan pertubuhan jelas ditunjangi bukan Islam. Apakah ini Islam yang diamalkan Mohd. Asri? Apakah Islam mengajar umatnya berkelakuan sebegini apatah lagi dari seorang mufti,” kata kenyataan itu semalam.

Mufti Perlis dalam kenyataannya semalam berkata: “Hindraf bantah ceramah Zakir di Malaysia. Lebih menarik lagi Hindraf mendakwa Zakir bukan dari aliran Aswaja. Barangkali Hindraf pun terkena sindrom puak dalam masyarakat muslim yang suka menuduh orang lain bukan ahli sunnah wal jamaah”

Aswaja seterusnya meminta Mufti Perlis mengemukakan bukti pertubuhan itu membantah Zakir masuk ke negara ini bagi menunjukkan beliau bukan seorang fasik yang melemparkan tuduhan tanpa bukti dan membawa mulut tanpa penyelidikan.

Menurut Aswaja, pertubuhan itu memahami permainan Mufti Perlis yang sentiasa berlagak ‘suci’ dan ‘mulia’ melemparkan fitnah berkenaan untuk mengheret orang ramai membenci dan mengkritik Aswaja tanpa hujung pangkal.

Malah, kata Aswaja, pertubuhan itu sememangnya faham dengan rentak Mohd. Asri yang mahu mengambil kesempatan terhadap populariti Zakir bagi memburukkan Aswaja.

“Bertaubatlah Mohd. Asri, malulah dengan kedudukan anda sebagai mufti sebelum menyebarkan fitnah dan tuduhan. Ingatlah Allah sentiasa memerhati kita, jangan lakukan sesuatu yang boleh mengundang kemurkaan,” kata Aswaja.

Sehubungan itu, Aswaja memaklumkan akan merujuk kepada peguamnya untuk mendapatkan khidmat nasihat dan seterusnya bagi mengambil tindakan undang-undang terhadap Mufti Perlis supaya perbuatan fitnah oleh Mohd. Asri terhadap Aswaja tidak berterusan.

Sementara itu, dalam satu kenyataan lain, Setiausaha Organisasi Parti Amanah Negara (PAN), Suhaizan Kaiat memuji perhatian yang diberikan Mufti Perlis ke atas parti itu yang merupakan sekutu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam Pakatan Harapan.

Menurutnya, PAN berterima kasih kepada Mohd. Asri kerana memberi maklum balas berhubung parti tersebut dan memberi jaminan akan melakukan lebih banyak usaha mendekati orang ramai.

Mufti Perlis dalam Facebooknya dipetik berkata, beliau berpendapat ada sebuah parti yang baru diwujudkan tetapi belum cukup berdaya saing dan belum ternampak identiti istimewanya. – mynewshub.cc

Tags: Aswajadr.maza
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Selebriti Dakwa Baca ‘Alam Tara Kaifa Fa’ala Rabbuka’ Buka Rezeki Ada Masalah Mental Yang Serius – Mufti Perlis

Selebriti Dakwa Baca ‘Alam Tara Kaifa Fa’ala Rabbuka’ Buka Rezeki Ada Masalah Mental Yang Serius – Mufti Perlis

13/03/2026
0

Oleh Mynewshub KUALA LUMPUR – Fenomena masyarakat yang mengagungkan selebriti di media sosial sehingga menjadikan mereka sebagai idola ditegur oleh...

“Mereka Akan Jadi Kerajaan Satu Penggal” – Mufti Perlis

04/04/2019
0

KANGAR - Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin tanpa berselindung mendedahkan beliau antara individu paling awal menyokong dan...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd