• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, April 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Video: Kod Etika Pakaian Jubah Pelancong Masjid Negara Yang…

oleh AK-47
09/10/2015
dalam Hangat
0
Share on FacebookShare on Twitter

DUA video yang mempersoalkan tentang kod etika pemakaian yang dikenakan pihak pengurusan Negara kepada para pelancong yang datang menziarahi masjid terbabit menjadi viral di media sosial.

Menerusi video yang kini giat dikongsikan netizen, pelancong yang ingin melawat Masjid Negara kelihatan diwajibkan memakai sejenis pakaian seperti jubah berwarna ungu.

Namun apa yang menimbulkan ketidakselesaan ialah jubah tersebut menampakkan belahan di bahagian peha sedangkan ianya jelas merupakan aurat.

Ramai yang mempertikaikan, apa gunanya memakai jubah labuh sedangkan perkara kecil seperti ini tidak diambil berat?


Cara pemakaian pelancong di Masjid Negara I oleh mynewshub

Cara pemakaian pelancong di Masjid Negara 2 oleh mynewshub

Seperti mana luahan perakam video yang mempersoalkan kod pemakaian ini yang dirakamnya ketika berada di Masjid Negara:

“Yang ni pegawai-pegawai atau pihak pertugas sukarelawan yang mengasuh pelawat bagi memakai pakaian (tutup aurat) yang betul untuk menziarah di dalam perkarangan masjid negara.

“Namun masalahnya ialah yang macam ni lah yang pakai seluar pendek, dia akan terbelah kerana pakaian mereka ini hanya pakaian sarung, pakaian yang terbelah.

“Kerana apabila mereka berjalan, aurat semua dah terbuka dah… macam mana tu?

“Dia bukan sarong dari atas, pakaian dia sarung macam baju saja.

“Jadi bila dia jalan, maka terbelah lah paha dia. Yang nampak sikit-sikit tu yang tak jadi tu,”  kata perakam di dalam video tersebut.

“Saya pun tak faham kenapa jadi macam ni, kita kena perbetulkan perkara ini.

“Kita memang menggalakkan pelancong-pelancong asing ini untuk datang menziarah masjid kita. Tetapi dengan cara yang bagi saya.. yelah pakaian yang kita sediakan kepada mereka.

“Kita kena fikir benda ni. Tengok lah ni, pak Menteri jangan tutup mata benda ni. Sebab musibah datang tak kenal siapa pun,” tambahnya yang mengakui sudah berbincang dengan pegawai-pegawai di Masjid Negara namun respon yang diperoleh amat mengejutkan.

“Tapi kata mereka, hey u suka u ikut, u tak suka sudah,“ katanya.

Seharusnya perkara sebegini diambil perhatian kerana peranan Masjid Negara yang utama tetap rumah Allah iaitu tempat beribadat yang menjadi contoh teladan, bukannya tempat ‘belanja’ aurat. – MYNEWSHUB.CC

Oleh: hzqahmd

Tags: auratMasjid NegaraPelancong
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Bekas Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad Meninggal Dunia

Bekas Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad Meninggal Dunia

07/12/2025
0

Bekas Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad Meninggal Dunia

Ketibaan Pelancong China Ke Pulau Pinang Melonjak 218.86 Peratus

Ketibaan Pelancong China Ke Pulau Pinang Melonjak 218.86 Peratus

19/05/2025
0

GEORGETOWN: Ketibaan pelancong dari China ke Pulau Pinang melonjak sebanyak 218.86 peratus pada 2024 berbanding tahun sebelumnya, sekali gus menjadikan...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd