Sembilan Individu Terkandas Akibat Tanah Runtuh di Pulau Jarak Diselamatkan TLDM
Oleh Mynewshub
LUMUT, 27 November – Hujan lebat berterusan dan cuaca buruk sejak kebelakangan ini menyebabkan berlakunya insiden tanah runtuh di Pulau Jarak, sekali gus mengancam keselamatan anggota bertugas serta orang awam di kawasan berkenaan.

Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam kenyataan memaklumkan, pihaknya menerima laporan mengenai sembilan individu awam yang terkandas ketika menjalankan kerja penyenggaraan suar di pulau itu.
Berikutan risiko keselamatan, satu operasi segera dilancarkan.
Sebuah helikopter Super Lynx kemudian digerakkan bagi memindahkan semua mangsa dari lokasi yang didapati tidak lagi selamat diduduki.

Tindakan pantas serta koordinasi rapi membolehkan kesemua mangsa diselamatkan dan dipindahkan ke kawasan lebih selamat tanpa sebarang kecederaan.

TLDM menegaskan keadaan cuaca ekstrem ketika ini menuntut kesiapsiagaan tinggi dalam operasi di perairan negara, selain menasihatkan semua pihak mematuhi amaran cuaca dan mendapatkan maklumat awal sebelum berlayar. – MYNEWSHUB



