• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, June 2, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Kerajaan Perpaduan Kekalkan Penjawat Awam, Petugas Kontrak

oleh Mohd Arshad
08/06/2023
dalam Terkini, Utama & Sensasi
0
Kerajaan Perpaduan Kekalkan Penjawat Awam, Petugas Kontrak
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR: Proses penstrukturan dan pembubaran beberapa agensi sepanjang pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, tidak membabitkan penamatan serta-merta dalam perkhidmatan awam termasuk perjawatan kontrak.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Sebaliknya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Mohd Ali, berkata kerajaan melaksanakan penjajaran semula kepada penjawat awam sedia ada di agensi terbabit.

“Sebagai contoh, pembubaran Kementerian Wilayah Persekutuan, Unit Perumahan Awam serta penggabungan KeTSA (Kementerian Tenaga dan Sumber Asli) dan KASA (Kementerian Alam Sekitar dan Air).

“Ia tidak membabitkan sebarang penamatan penjawat awam termasuk lantikan kontrak,” katanya ketika sesi soal jawab di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Andi Muhammad Suryady Bandy (BN-Kalabakan) sama ada pembubaran beberapa kementerian dan agensi di bawah pentadbiran Kerajaan Perpaduan membabitkan penamatan perkhidmatan penjawat awam dan petugas kontrak.

Armizan berkata, penstrukturan dan penyusunan semula kementerian, jabatan dan agensi dari aspek kewujudan baharu, pembubaran dan penubuhan semula, dilaksanakan secara menyeluruh dengan mengambil kira pelbagai faktor.

Katanya, antara asas pertimbangan diambil kira ialah keperluan skop fungsi, tugas dan peranan setiap agensi, pertindihan fungsi dan keberkesanan sistem penyampaian.

“Sebarang keputusan dan tindakan adalah berpandukan Dasar Pengoptimuman Perkhidmatan Awam (DPPA) bagi memaksimumkan penggunaan sumber manusia perkhidmatan awam.

“Ia turut mengambil kira usaha meningkatkan kecekapan penyampaian perkhidmatan dan mengawal kadar pertambahan implikasi kewangan kerajaan.

“Pada masa sama, agenda menangani isu pengangguran dilaksanakan secara komprehensif dan berfokus melalui pelbagai inisiatif digerakkan merentasi kementerian, termasuk sektor swasta dan pihak berkepentingan lain,” katanya.

Armizan berkata, strategi dan pendekatan itu bertujuan memastikan usaha menangani isu pengangguran dan mewujudkan peluang pekerjaan lebih mampan untuk jangka panjang, bukan bergantung kepada peluang pekerjaan dalam sektor awam semata-mata.

Beliau menjawab soalan asal Andi Muhammad Suryady sama ada kerajaan akan mempertimbang menubuhkan semula agensi yang ditutup sebelum ini bagi mengurangkan masalah pengangguran.

Armizan berkata, usaha menangani isu pengangguran termasuk mewujudkan peluang pekerjaan akan dilaksanakan tidak hanya dalam sektor awam tetapi juga sektor swasta, termasuk program keusahawanan.

Menjawab soalan tambahan Rushdan Rusmi (PN-Padang Besar) mengenai penjimatan kos selepas penstrukturan semula pentadbiran, beliau berkata, kadar tanggungan kerajaan bagi membayar emolumen tahun ini menurun kepada 23.4 peratus berbanding 27.8 peratus pada 2022 dan 27.5 peratus (2021).

BHonline-

Tags: Anwar Ibrahimkerajaan perpaduanPenjawat Awampetugas kontrak
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Tak Perlu Timbul Lagi Isu Tuntut DAP Mohon Maaf Kepada UMNO – Zahid

Next Post

Autisme Tidak Halang Aziq Raih 8A Dalam SPM

Related Posts

Anwar Tukar Peguam Kes Saman Seksual Yusoff Rawther

Anwar Tukar Peguam Kes Saman Seksual Yusoff Rawther

28/05/2025
0

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Anwar Ibrahim menukar peguam yang mewakilinya dalam kes saman sivil difailkan oleh Muhammed Yusoff Rawther...

Cadangan Mansuh Benarkan Ahli Baharu PKR Bertanding Akan Dibincang – Anwar

Cadangan Mansuh Benarkan Ahli Baharu PKR Bertanding Akan Dibincang – Anwar

23/05/2025
0

JOHOR BAHRU: Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata syor memansuhkan kuasa Presiden PKR membenarkan ahli baharu bertanding pilihan raya dan pemilihan...

Next Post
Autisme Tidak Halang Aziq Raih 8A Dalam SPM

Autisme Tidak Halang Aziq Raih 8A Dalam SPM

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd