JOHOR BAHRU : Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Timbalannya, Datuk Seri Mohamad Hasan, akan ke Johor Bahru pada Selasa dan Rabu ini bagi memperincikan persiapan Pilihan Raya Negeri (PRN) jika ia sah akan diadakan.
Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, berkata jadual kedatangan dua pemimpin tertinggi UMNO itu sudah disiapkan sebagai persiapan awal.
“Jika PRN Johor berlaku, maka UMNO Pusat akan membantu dari pelbagai sudut.
“Dalam jadual saya, Presiden dan Timbalan akan ada di Johor Bahru pada Selasa dan Rabu ini bagi memperincikan desas-desus PRN Johor yang akan diadakan.
“Isu teknikal PRN Johor, termasuk semua prosedurnya kita serahkan kepada Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Hasni Mohammad, yang juga Menteri Besar untuk menyelesaikannya dulu.
“Di peringkat Pusat, kita bersedia hadapi apa juga kemungkinan berhadapan PRN dalam tempoh terdekat,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas hadir sebagai wakil UMNO Pusat pada Mesyuarat Perhubungan UMNO Johor, hari ini.
Ditanya sama ada UMNO akan bekerjasama dengan PAS jika PRN diadakan, Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian berkata, belum ada sebarang keputusan mengenai perkara itu buat masa ini.
Katanya, ketetapan sebelum ini Barisan Nasional (BN) akan bergerak bersendirian bagi menghadapi Pilihan Raya Umum-15 (PRU-15) nanti.
“Berhubung Muafakat Nasional (MN) dan kenyataan dikeluarkan Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man semalam yang memberi bayangan akan bekerjasama dengan UMNO untuk PRN Johor, kita tiada sebarang ketetapan lagi setakat ini.
“Sebenarnya, tiada parti di luar gabungan BN yang membuat permintaan secara rasmi untuk bekerjasama dengan UMNO bagi PRN Johor jika ia diadakan.
“Namun melihat kepada prestasi PRN Melaka, maka itu yang kita akan lakukan di Johor jika PRN diadakan,” katanya.
-Berita Harian