• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, April 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Putera Naruhito Dilantik Maharaja Jepun Ke-126

oleh
01/05/2019
dalam Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

TOKYO – Putera Naruhito yang dimasyhurkan sebagai Maharaja Jepun yang baharu mengharapkan dunia sentiasa aman dan bahagia.

Pemasyuran Putera Naruhito sebagai Maharaja Jepun berlangsung pada hari ini.

Beliau mewarisi takhta daripada ayahnya, Putera Akihito yang melepaskan takhta semalam.

Berikutan pelantikan Putera Naruhito, bermulalah era diraja ‘Reiwa’ yang membawa maksud perintah dan harmoni yang bermula pada tengah malam waktu Jepun sehingga berakhirnya takhta tersebut.

Bapanya, Putera Akihito berusia 85 tahun berundur semalam dan menyerahkan takhta kepada Naruhito yang bakal meneruskan pemerintahan beraja yang tertua di dunia.

Dalam ucapan ringkasnya Naruhito mahu kebahagiaan rakyat terus terpelihara dan pembangunan negara dan keamanan dunia kekal.

Dengan nada sebak, Naruhito, 59, juga meluahkan tanda penghargaan kepada ayahnya ketika menyentuh mengenai perkhidmatannya kepada negara dan rakyat.

“Ayah saya sentiasa berkhidmat kepada rakyat Jepun dan mencapai satu tahap terbaik sebagai maharaja,” kata beliau.

Pada hari pertama permulaan era Reiwa, Maharaja Naruhito mengambil bahagian dalam beberapa program yang telah diaturkan institusi tersebut.

Naruhito merupakan Maharaja Jepun yang ke-126 dan graduan Universiti Oxford dan diangkat sebagai Putera Mahkota pada usia 28 tahun.

Beliau kemudian bertemu dengan Masako Owada di sebuah majlis jamuan petang pada 1986 sebelum berkahwin pada 1993.

Majlis terpenting yang dihadiri beliau sejurus selepas pemasyuran ialah Kenji-to-Shokei-no-gi atau majlis mewarisi Imperial Regalia dan Seals yang bermula pukuk 10.15 pagi waktu tempatan.

Walaupun pelantikan Naruhito sebagai maharaja berkuatkuasa tengah malam,namun majlis Kenji-to-Shokei-no-gi adalah acara rasmi pemasyurannya.

Golongan wanita kerabat diraja Jepun dilarang menghadiri majlis tersebut maka Masako, dan juga Isteri Maharaja Naruhito, iaitu Maharani Masako tidak menyertai upacara tersebut.

Naruhito dipersembahkan dengan dua objek penting iaitu replika pedang dan permata yang diturunkan melalui generasi Kaiser dan dilihat sebagai simbol kekuasaan imperialis.

Satu lagi objek tambahan dipersembahkan iaitu sebuah cermin dengan tiga bentuk.

Cermin itu dianggap khazanah warisan paling berharga dipercayai disimpan di Kuil Grand Ise di wilayah Mie, yang mengikut kepercayaan Jepun tidak pernah meninggalkan tempat berehatnya. – Agensi

Tags: Maharaja AkihitoPutera Naruhito
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Maharaja Akihito Akhiri Pemerintahan 3 Dekad

30/04/2019
0

TOKYO – Maharaja Akihito akan menyerahkan takhta kepada anak sulungnya, Putera Naruhito, sekali gus mengakhiri pemerintahan tiga dekad. Penyerahan takhta...

Putera Mahkota Naruhito Lawat Muzium Negara

16/04/2017
0

KUALA LUMPUR - Putera Mahkota Jepun, Putera Naruhito hari ini melawat Muzium Negara sebagai sebahagian daripada atur cara lawatan lima...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd