• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Wednesday, February 4, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

“Filem Dukun Beri Saingan Sihat” – Norman

oleh Haris
05/04/2018
dalam Artis, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

SELEPAS isu timbul apabila filem kontroversi, Dukun diberi slot tayangan tanpa melalui proses penjadualan Skim Wajib Tayang (SWT) dikatakan memberikan saingan kepada Qhaliq yang juga bakal ditayangkan pada hari sama.

Menurut Presiden Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM), Datuk Norman Abdul Halim, perkara ini perlu dilihat sebagai satu perkembangan sihat kepada industri senematik tempatan.

Jelasnya, filem komersial yang bagus perlu dinilai berdasarkan merit dan tidak semestinya perlu menunggu lama untuk mendapatkan slot tayangan.


“Sebuah penerbitan seperti Dukun yang baik daripada sudut penceritaan, teknikal dan pemasaran tidak seharusnya disekat untuk bersaing dalam pasaran terbuka.

“Saya melihat proses pemberian slot berdasarkan merit ini sebagai perkembangan sihat walaupun lari daripada kebiasaan yang dipatuhi dalam proses pengedaran filem tempatan,” katanya dipetik BH Online.

Begitupun, Norman menghargai inisiatif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan SWT yang dilihat banyak membantu industri dan juga penerbit-penerbit baharu.

“Namun, kita harap harap sistem itu tidak disalah guna mana-mana pihak terutama mereka yang tidak bersungguh-sungguh menghasilkan produk berkualiti.

“Kesannya boleh menjejaskan keyakinan penonton terhadap filem tempatan,” jelasnya.

Terdahulu, pihak produksi Astro Shaw mengumumkan bahawa filem Dukun ditayangkan di 100 pawagam mulai esok selepas 12 tahun ‘terperap’ sekali gus mendapat sambutan baik dari para peminat dan pengkritik filem.

Filem tersebut menampilkan Datin Paduka Umie Aida dan Adlin Aman Ramlie itu tidak ditayangkan pada 2007 disebabkan ia mencetuskan kontroversi berkisarkan tentang kes pembunuhan berprofil tinggi membabitkan seorang ahli politik.

Sebelum ini, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mempersoalkan mengapa filem kontroversi itu pada saat-saat akhir dimasukkan dalam senarai tayangan.

Dalam pada itu, Norman berharap pindaan Syarat Skim Wajib Tayang akan diluluskan dalam masa terdekat bagi memastikan hanya filem tempatan yang layak dan berkualiti mendapat tayangan di pawagam bagi kebaikan industri perfileman dan juga penonton.

“Memang ada kekurangan bagi filem yang tidak melalui SWT iaitu hilangnya kelayakan filem terbabit mendapatkan Insentif Tabung Filem Cereka dari FINAS.

“Namun, biar apa pun keputusan, sama ada ingin menayangkan filem melalui SWT atau tidak, sewajarnya terpulang kepada penerbit atau pelabur filem itu sendiri. Tidak perlulah kita mempertikaikan keputusan perniagaan masing-masing,” katanya. – MYNEWSHUB.CC/EZ

Tags: Filem DukunFinasNorman KRU
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

FINAS Tiada Kuasa Heret Pelaku Cetak Rompak

FINAS Tiada Kuasa Heret Pelaku Cetak Rompak

12/07/2022
0

KUALA LUMPUR: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) tidak mempunyai kuasa perundangan untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana individu melakukan kesalahan...

Finas Sediakan Studio Merdeka Sebagai Pusat Penempatan Mangsa

19/12/2021
0

KUALA LUMPUR: Susulan banjir yang melanda Lembah Kelang, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) turut menawarkan bantuan kepada mangsa bencana...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd