• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Wednesday, May 21, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

PAN Memalukan Azmin, Enggan Bergabung Sertai PKR

oleh
21/12/2016
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

IBARAT retak menanti belah, PAN sebuah parti serpihan daripada PAS, bertegas membuat keputusan untuk menolak keras cadangan Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali.

Ia susulan saranan aneh daripada Menteri Besar Selangor itu agar kedua-dua parti pembangkang kecil tersebut dapat bergabung bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 yang akan datang tidak berapa lama lagi.

Timbalan Presiden PAN, Salahuddin Ayub berkata kehadiran parti itu dalam politik negara ini adalah berpendirian melanjutkan perjuangan lslam dengan pendekatan inklusif dan progresif yang dilihat tidak selari dengan PKR.

Sebaliknya pihak PAN, ujar bekas pemimpin kanan PAS itu, lebih rela bergerak secara bersendirian dengan berada bersama-sama parti pembangkang lain seperti PKR dan DAP di bawah gabungan rapuh Pakatan Harapan (PH).

“Saya sebagai mewakili pimpinan dan ahli-ahli parti merasakan bahawa isu penggabungan PAN dan PKR tidak pernah berbangkit sama sekali,” tegas Salahuddin yang dipetik oleh portal berita tempatan AgendaDaily.

pkr-pan

Beliau seterusnya berkata: “Sekarang ini dengan kehadiran PPBM bersama PH telah menjadikan peranan PAN dan semua parti dalam PH dan PPBM semakin penting sebagai usaha untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN).”

Salahuddin berkata demikian menerusi satu kenyataan media pada Selasa sebagai merujuk cadangan Azmin semalam yang bertindak melulu menyokong cadangan Timbalan Ketua Angkatan Muda PKR, Dr. Afif Bahardin.

Pemimpin PKR itu mengejutkan banyak pihak apabila mahukan supaya PAN dapat bergabung dengan partinya dan bersedia menyerahkan beberapa kerusi kepada PPBM untuk diletakkan calonnya pada PRU yang akan datang.

Bagaimanpun pandangan Menteri Besar Selangor itu dilihat berbeza dengan pendirian Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution yang menyifatkan idea itu masih terlalu awal untuk dibincangkan secara terperinci.

ph-1

PAN kata bekas pemimpin UMNO itu, sepatutnya perlu diberikan ruang untuk mengembangkan sayapnya selepas baharu diwujudkan tahun lalu susulan perpecahan PAS dan pembubaran Pakatan Rakyat digantikan dengan PH.

Azmin sebaliknya memberi alasan kononnya cadangan pelik dikemukakan itu perlu diteliti pihak PAN kerana ia melibatkan soal kedinamikan parti dan sesebuah pertubuhan yang demokratik perlu bersikap lebih terbuka.

Namun, penganalisis politik tempatan menyifatkan saranan lucu itu sebagai usaha terdesak Azmin untuk cuba mengalihkan perhatian rakyat daripada kemelut dalaman yang teruk melanda gabungan PH pada ketika ini.

Ia timbul selepas kegagalan Azmin memujuk PAS tidak meletakkan calon di kerusi ditandingi PKR, PAN atau PPBM pada PRU ke-14 bagi memastikan pertandingan satu lawan satu menentang BN. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Tags: PANPKRPPBM
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Najib Ucap Simpati Berhubung Serangan Di Berlin

Next Post

19.2 Juta Ternakan Di Korea Selatan, Jepun Dimusnahkan

Related Posts

Cabang Hulu Selangor Tawar Enam Calon

Cabang Hulu Selangor Tawar Enam Calon

16/05/2025
0

KITA CABANG HULU SELANGOR DENGAN RENDAH DIRI MENAWARKAN 6 ORANG CALON BERWIBAWA UNTUK PEMILIHAN KEADILAN 2025–2028 CALON PIMPINAN PUSAT Dr....

PKR Johor Harap BN Tidak Tutup Rundingan Tubuh Kerajaan Perpaduan

PKR Johor Harap BN Tidak Tutup Rundingan Tubuh Kerajaan Perpaduan

16/02/2025
0

JOHOR BAHRU - Parti Keadilan Rakyat (PKR) Johor berharap kepimpinan Kerajaan Johor yang diterajui Barisan Nasional (BN) tidak menutup pintu...

Next Post

19.2 Juta Ternakan Di Korea Selatan, Jepun Dimusnahkan

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd