• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Saturday, June 28, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

UMNO Semporna Terakhir AGM Tetap ‘Meriah’ Tanpa Shafie

oleh
24/10/2016
dalam Politik
0
Share on FacebookShare on Twitter

SEMPORNA – Ketiadaan Datuk Shafie Apdal untuk mengetuai satu parti baharu gagal menjejaskan ‘rentak’ persidangan tahunan UMNO Bahagian Semporna yang pernah diterajuinya sebelum ini.

Sebaliknya mesyuarat bahagian tersebut berlangsung ‘meriah’ dengan kehadiran kira-kira 3,000 perwakilan di Dewan Masyarakat Semporna hari ini dan dirasmikan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Ia ekoran ‘cerita’ portal berita propembangkang konon UMNO bahagian itu lumpuh setelah ‘dilepaskan’ Shafie yang pernah menjadi pemimpin di situ sejak 25 tahun sebelum digugurkan jawatan Kabinet Persekutuan tahun lalu.

Persidangan UMNO Bahagian Semporna yang lancar sekali gus menjadi pelengkap kerana ia merupakan bahagian terakhir yang bermesyuarat sebelum Perhimpunan Agung UMNO di PWTC Kuala Lumpur hujung bulan depan.

Portal berita AgendaDaily melaporkan, Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan malah diberikan sambutan hangat dan beliau diraikan oleh Pemangku Ketua UMNO Bahagian Semporna, Datuk Seri Nasir Tun Sakaran.

Turut hadir memeriahkan persidangan ialah bapa Nasir iaitu bekas Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Sakaran Dandai selain acara berkenaan disertai Setiausaha Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Yahya Hussin.

semporna

Majlis perasmian bahagian itu juga diserikan dengan upacara menaikkan bendera pusaka UMNO, Sang Saka Bangsa di pekarangan dewan tersebut yang diiringi lagu keramat UMNO iaitu Bersatu, Bersetia, Berkhidmat.

Shafie yang juga bekas Naib Presiden UMNO keluar parti bagi mengetuai Parti Warisan Sabah, parti pembangkang tempatan ‘dijenamakan’ semula untuk menentang Barisan Nasional (BN) ketika Pilihan Raya Umum (PRU) kelak.

Kemeriahan persidangan di Semporna sekali gus menepis ‘cakap politik’ konon Sabah yang dianggap sebagai negeri strategik ‘deposit tetap’ BN selain jirannya, Sarawak akan menghadapi masalah semasa PRU ke-14 akan datang.

Perhatian luar biasa media di Semporna turut mengulangi suasana sama ketika persidangan tahunan Bahagian Pagoh pada 21 Ogos lalu susulan pemecatan ketuanya, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga ahli parlimen di situ.

Bekas timbalan presiden UMNO itu yang dilucut jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pendidikan dalam rombakan Kabinet tahun lalu kemudian menubuhkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia serta menjadi presidennya.

Namun mesyuarat tahunan perwakilan di Pagoh masih berlangsung cukup meriah dirasmikan Menteri Besar Johor, Datuk Seri Khaled Nordin selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri itu. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Tags: Shafie ApdalUMNO
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

KKM Beri Rawatan Terbaik Mangsa Belon Meletup

Next Post

Op Nyah 2: Polis Cedera Bergelut Warga Myanmar

Related Posts

Kes Rasuah ADUN Sabah: UMNO Beri Kepercayaan Kepada SPRM – Zahid

Kes Rasuah ADUN Sabah: UMNO Beri Kepercayaan Kepada SPRM – Zahid

24/06/2025
0

KOTA KINABALU: UMNO memberikan kepercayaan penuh kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengendalikan kes dua Ahli Dewan Undangan Negeri...

UMNO Belum Terima Usul Tarik Balik Penggantungan Keahlian Hishammuddin – Azalina

UMNO Belum Terima Usul Tarik Balik Penggantungan Keahlian Hishammuddin – Azalina

23/06/2025
0

SHAH ALAM: Semua UMNO Bahagian berhak menyuarakan usul dan pandangan masing-masing termasuk berhubung penarikan semula penggantungan keahlian Datuk Seri Hishammuddin...

Next Post

Op Nyah 2: Polis Cedera Bergelut Warga Myanmar

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd