PUTRAJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan jamuan makan malam rasmi bagi meraikan Presiden Iran, Dr Hassan Rouhani di Seri Perdana di sini malam ini.
Turut hadir, isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang juga menteri pengiring, Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.
Ketibaan Rouhani disambut Najib sebelum dibawa ke Dewan Protokol untuk memperkenalkan presiden itu dan delegasi Iran dengan buah-buahan tempatan termasuk dokong, nangka, rambutan, manggis, durian dan belimbing.
Rouhani tiba di Malaysia hari ini, bagi memulakan lawatan rasmi pertamanya di negara ini sejak memegang jawatan itu pada 2013.
Menurut kenyataan Wisma Putra, lawatan Rouhani itu bertujuan mengesah dan mengukuhkan hubungan dua hala antara Malaysia dan Iran. – BERNAMA

