• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Friday, April 3, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Mat Sabu Dakwa Konon Dirinya Hero Parti Islam?

oleh AK-47
28/09/2016
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – “Saya berpengalaman mengembangkan parti Islam lebih daripada 38 tahun,” tegas Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Mohamad Sabu.

Justeru, beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu meminta ahli PAN tidak bimbang dengan analisa parti itu tidak akan bertahan lama.

Malah, beliau mendakwa PAN adalah sebuah parti Islam yang bersifat ideologi, kontemporari dan inklusif akan dapat bertahan dan terus berkembang walaupun tewas dalam pilihan raya.

“Sekarang (saya) memimpin PAN bersama rakan-rakan yang lain. Saya melihat perkembangan PAN jauh lebih cepat diterima rakyat terutama di negeri-negeri sebelah selatan.

“Inilah kehendak dan tuntutan umat sekarang ini sama ada orang Islam atau bukan Islam. Pendukung PAN jangan rasa ragu dan bimbang terhadap analisa sementara oleh berbagai pihak,” tegasnya dalam satu kenyataan media hari ini.

PAN ditubuhkan oleh Mat Sabu dan beberapa bekas pemimpin PAS yang disingkirkan pada tahun lalu kerana dilihat terlalu taksub kepada DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

PAN kemudian menyertai Pakatan Harapan yang diwujudkan oleh DAP dan PKR selepas berjaya menyingkirkan PAS daripada gabungan parti pembangkang.

Mat Sabu dalam pada itu membuat perbandingan pencapaian PAN dengan memperlekehkan prestasi PAS berdasarkan tempoh kedua-dua parti itu ditubuhkan.

Kata beliau, PAS ditubuhkan pada tahun 1951 tetapi sentiasa mengalami kekalahan dalam pilihan raya di kebanyakan negeri hingga hilang wang pertaruhan dikebanyakan kerusi.

Jelasnya, PAS menang 15 kerusi di Selangor dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 adalah kerana meraih undi daripada penyokong Pakatan Rakyat yang bukan beragama Islam.

Manakala, katanya, PAN yang baru berusia setahun sedang berkembang begitu pesat malah menerima banyak keahlian di Kelantan pada bulan ini sahaja.

“Perkembangan yang cepat dan saya yakin ia akan bertahan walaupun apa keputusan pilihan raya yang akan datang.

“PAN mahu kemenangan dalam pilihan raya yang akan datang, tetapi jika berlaku sebaliknya PAN akan tetap bertahan dan akan terus maju,” ujarnya. – MYNEWSHUB.CC

Tags: Mat Sabupolitik
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Ini Bukan Masa Untuk Berpolitik Secara Sempit – Mujahid

Ini Bukan Masa Untuk Berpolitik Secara Sempit – Mujahid

29/03/2026
0

KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa menegaskan bahawa kini bukan masa...

‘Saya Nak Jujur, Harga Bekalan Boleh Berubah Bila-Bila Masa’

‘Saya Nak Jujur, Harga Bekalan Boleh Berubah Bila-Bila Masa’

20/03/2026
0

Oleh Mynewshub  KUALA LUMPUR – Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu tampil dengan nada terbuka dan berterus...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd