KUALA LUMPUR – PAS mengingatkan semua pihak parti itu pernah menolak cadangan parti Semangat 46 supaya PAS menyertai pakatan pembangkang yang turut dianggotai DAP pada tahun 1995.
Ketua Pusat Penyelidikan PAS, Mohd. Fadli Ghani berkata, PAS mengambil pendirian itu kerana tidak senang dengan sikap parti chauvanis seperti DAP yang sentiasa menentang syariat Islam.
“PAS yang tidak senang dengan sikap parti chauvanis seperti DAP yang menentang negara Islam dan perlaksanaan syariat pada 16 Julai 1995 telah menolak cadangan tersebut,” katanya dalam satu artikel bertajuk Hari Ini Dalam Sejarah PAS hari ini.
Mohd. Fadli turut mengingatkan pelawaan ke atas PAS untuk menyertai gabungan pembangkang iaitu Gagasan Rakyat (GR) itu dibuat selepas pemimpin pembangkang lain menyedari keruntuhan pakatan pembangkang.
Menurut beliau, menjelang Pilihan Raya Umum 1995, DAP yang menolak hudud pula menarik diri dari GR pada 25 Januari 1995 menyebabkan gabungan itu mulai runtuh.
“Tindakan DAP yang keluar daripada GR telah memberi kesan buruk kepada pembangkang khususnya di Pantai Barat dalam Pilihan Raya Umum 1995,” katanya. – MYNEWSHUB.CC