• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, February 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

M’sia Sertai Eksesais Tsunami ‘Pacwave16’ Khamis Ini – Meteorologi

oleh Ahmad Albab
31/01/2016
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Malaysia akan menyertai satu eksesais tsunami yang dinamakan Eksesais Gelombang Pasifik 2016 (PacWave16), Khamis ini, yang akan meliputi latihan komunikasi dengan penghantaran maklumat.

Untuk itu, orang ramai dinasihatkan agar tidak panik atau mudah terpengaruh dengan sebarang khabar angin yang mungkin disebarkan melalui media sosial sepanjang eksesais itu dijalankan, kata Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut jabatan itu, antara agensi kerajaan yang akan terlibat dalam program itu ialah Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Program ini merupakan sebahagian daripada eksesais tsunami yang akan disertai 16 negara termasuk Malaysia di persekitaran kawasan barat laut Pasifik selama lima hari mulai esok, menurut jabatan itu.

“Ia bertujuan menguji prosedur pengurusan bencana setiap negara serta penggunaan produk ramalan Pusat Advisori Tsunami Barat Laut Pasifik (NWPTAC) di Jepun,” menurut jabatan itu.

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut berhubung latihan itu boleh menghubungi Pusat Amaran Awal Tsunami, MetMalaysia di talian 03-79678066 atau hotline 1-300-22-1638.

Sementara itu, kenyataan Suruhanjaya Oseanografi Antara Kerajaan berhubung program tsunami menyatakan eksesais secara meluas itu merupakan cara berkesan bagi menilai kesediaan Sistem Mitigasi dan Amaran Tsunami Pasifik (PTWS) negara-negara berkenaan dan mengenal pasti perubahan yang boleh meningkatkan keberkesanannya.

Eksesais itu akan menggunakan pelbagai senario di Pasifik disertai produk mesej tsunami dari Pusat Amaran Tsunami Barat Laut Pasifik (NWPTAC) dari Jepun.

PacWave16, eksesais serantau yang ditetapkan Pusat Tumpuan Amaran Tsunami (TWFP) bagi menerima Advisori Tsunami Barat Laut Pasifik (NWPTA) dari Pusat Advisori Tsunami Barat Laut Pasifik bagi Agensi Meteorologi Jepun (JMA NWPTAC).

Eksesais itu bertujuan untuk menyokong pembangunan prosedur tsunami yang lebih baik dan produk NWPTAC yang dipertingkatkan.

Maklum balas daripada PacWave16, dan daripada eksesais antarabangsa yang akan datang, PacWave17, akan digunakan untuk memuktamadkan Produk NWPTAC yang dipertingkatkan untuk dilaksanakan secara rasmi pada 2018.

Selain Malaysia, 15 negara lain yang mengambil bahagian adalah Brunei Darussalam, Kemboja, China, Micronesia, French Polynesia, Indonesia, Palau, Papua New Guinea, Filipina, Korea Selatan, Rusia, Singapura, Solomon Islands, Thailand, dan Vietnam. – BERNAMA

Tags: MeteorologiTsunami
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

TERKINI: Gempa Bumi Kuat Di Russia Cetus Tsunami Di Pasifik

TERKINI: Gempa Bumi Kuat Di Russia Cetus Tsunami Di Pasifik

30/07/2025
0

TOKYO: Satu gempa bumi terkuat yang pernah direkodkan telah melanda kawasan timur jauh Russia yang jarang didiami awal pagi tadi,...

Gempa Bumi Kuat Di Rusia, Tiada Ancaman Tsunami Kepada Malaysia

Gempa Bumi Kuat Di Rusia, Tiada Ancaman Tsunami Kepada Malaysia

30/07/2025
0

KUALA LUMPUR - Tiada ancaman tsunami terhadap Malaysia susulan gempa bumi kuat yang melanda luar pantai timur Kamchatka, Rusia, menurut...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd