Jamu ‘Datang Haid’ Untuk Segarkan Miss V Semasa Period

Setiap bulan, setiap wanita akan berdepan dengan tempoh datang haid. Selain masalah senggugut, ada juga yang mengalami masalah haid tidak teratur dan hal ini akan mengganggu hormon seorang wanita.

Apa yang boleh anda buat adalah mengamalkan air jamu ini. Selain merawat masalah senggugut ketika haid, ia juga dapat mengurangkan keputihan jika ditambah daun sirih. Cara untuk membuatnya juga mudah.

Jamu ‘Datang Haid’

Bahan-Bahan

2sm halia
2sm kunyit
2 batang serai
2 helai daun pandan
3 cawan air
Gula batu atau madu *mengikut citarasa

Cara membuat:

  • Basuh halia dan kunyit. Boleh dihiris jika mahu. Masukkan juga serai dan daun pandan.
  • Masukkan air dan biarkan ia mereneh seketika.
  • Selepas air mengering dan dianggar menjadi satu cawan, tutupkan api. Biarkan suam sebelum ditambah madu atau gula batu ketika mahu diminum.

Anda boleh tambahkan sebiji buah manjakani untuk merapatkan bahagian intim,tetapi tidak sesuai untuk anak dara. Selain itu untuk mengurangkan masalah keputihan, bolehlah ditambah dua helai daun sirih

Khasiat:

Jamu ini membersihkan rahim selepas haid, mengeluarkan angin dalam badan, memecahkan lemak di perut serta mengurangkan masalah bau badan

Amalkan air ini sebulan sekali dan ingin diingatkan, air ini tidak sesuai untuk ibu mengandung. Air jamu ini tidak pahit bahkan harum. Cuma jika ditambah biji manjakani akan menjadi sedikit pahit.

Jangan amalkan berlebihan kerana sirih dan kunyit berlebihan akan menyebabkan cepat putus haid.-VVANITA.MY