4 Makanan Yang Boleh Buat Anda Kurus

Kalau nak tahu, walaupun dua jenis makanan mempunyai nilai kalori yang sama jika dimakan, mungkin salah satu daripadanya dapat membakar kalori semasa kita sedang makan.

Ia akan membantu meningkatkan metabolisme badan sekaligus akan menguruskan badan dengan cepat dan mudah. Tetapi jangan makan secara berlebihan pula ya!

Makanan apa yang boleh buat kita kurus dengan cepat dan mudah?

Makanan Kenyal

Contoh: Daging, kekacang, buah dan sayur.

Oleh kerana tekstur yang perlu dikunyah lebih, tubuh perlu bekerja lebih sebaik saja kita menyuap makanan ini. Jadi lebih kalori dibakar, ala2 macam senaman mulut gitu. Tapi haruslah kunyah sampai hancur, cepat badan menyerap. Tak adalah tersangkut kat celah gigi dan usus ja banyak.

 

Makanan yang baik untuk Jantung & Serat Tinggi

Image result for beras perang

Contoh : Buah, sayur, beras perang, bijirin penuh dan serat.

Makanan ni juga ada sifat kenyal. Selain itu ia tinggi serat. Dengan makan makanan yang kaya serat, perut rasa cepat penuh dan kenyang berbanding makan makanan lain yang sama jumlah kalorinya.

Jadi bila kita makan makanan begini, kita kurang rasa nak makan lebih lagi. Dah jimat kalori dan bantu cepat KURUS!

 

Makanan Pembekal Tenaga

Image result for dark chocolate and coffee

Contoh : Kopi, teh, dark chocolate.

Memang ramai yang dapat merasai lebih bertenaga dan segar lepas minum kopi, teh dan dark coklat. Minuman dan makanan ni boleh tingkatkan metabolisme, memang bagus tapi hati-hati dengan penambahan susu, gula dan krimer masa minum teh dan kopi tu ya.

 

Makanan ‘panas’

Image result for spices

Contoh : Lada, kayu manis, halia, bawang putih, bunga cengkih, cuka dan lain-lain.

Makanan seperti ini membantu membakar kalori dengan menggandakan tenaga selepas beberapa jam kita makan. Powerkan ? Ia juga boleh membantu membakar 100 kalori setiap hari dengan merangsang reseptor saraf dan menghantar signal ke otak untuk membakar lemak. Makanan seperti ini juga akan meningkatkan metabolisme sehingga 12% !!! Jadi, lebih-lebihkan lada, halia, bawang putih semasa masak dan makan ya!