World #QuranHour Sasar Penyertaan Lima Juta Rakyat

SHAH ALAM – Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) menyasarkan sekurang-kurangnya lima juta rakyat Malaysia mengikuti World #QuranHour pada 20 Ramadan 1441H bersamaan Rabu, 13 Mei ini.

Pengasas WUIF, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub berkata, jumlah itu berdasarkan peningkatan minat orang ramai untuk memahami al-Quran dan penerimaan baik terhadap program Malaysia #QuranTime yang diadakan sejak awal Ramadan lalu.

“Malaysia #QuranTime sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini bersama TV Alhijrah diadakan secara langsung setiap hari dan alhamdulillah ditonton antara 900,000 hingga satu juta orang.

MATI PUCUK? DAPAT RAWATAN SEGERA… KLIK

“Program itu turut mendapat sambutan daripada jutaan penonton melalui online selain menerima maklum balas positif dari seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat, Australia, Singapura.

“Jadi saya rasa mereka akan ikut dan sebarkan World #QuranHour pada 13 Mei dengan membaca di rumah masing-masing dan saya menyasarkan lima juta orang di Malaysia akan turut serta,” katanya pada sidang akhbar di bangunan Kumpulan Karangkraf di sini semalam.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif WUIF, Marhaini Yusoff.

Hussamuddin berkata, pada masa sekarang terdapat banyak program membaca al-Quran termasuk di media sosial dan WUIF mengambil inisiatif menganjurkan World #QuranHour dengan memberi penekanan terhadap aspek pemahaman dan penghayatan.

Menurutnya, penganjuran tahun ini membawa misi Surah Ar-Rahman, 55: 1-78, sebagai solusi mengembalikan keharmonian global.

“Ini merupakan gerakan berinteraksi dengan AL-Quran: Baca, Faham dan Amal dengan visi MengQURANkan Bangsa dan MengIKHLASkan Ummah.

“Tujuan kita memasukkan al-Quran itu ke hati, jantung dan minda mereka serta diterjemahkan kepada akhlak dan karakter.

“Tahun lepas kita menerima 1.46 bilion capaian di media sosial. Sekarang oleh kerana pandemik Covid-19, ramai yang bekerja dari rumah dan saya rasa live audience di Malaysia akan ramai,” katanya.

Tambah beliau, World #QuranHour akan bersiaran di studio tanpa penonton di TV Alhijrah dengan tayangan bersama di Astro Oasis, Bernama TV dan RTM serta dikongsi siar langsung di platform digital Sinar Harian dan Ideaktiv.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengesahkan kehadiran pada program tersebut bagi membacakan doa untuk seluruh dunia. – Sinar Harian

Loading...